Budi dio naše mreže

U brzom tempu života, s gustim rasporedom i dugačkim popisom zadataka, ponekad propustimo osnovne, ali važne detalje u svojim životima. Jedenje može postati automatska aktivnost koju izvršimo u cilju dobivanje energije te da nastavimo s daljnjom dnevnom rutinom. Međutim, jedenje je puno više od toga pa ako usmjerimo malo više pažnje na što i kako jedemo pa ako nas odgovori na ta pitanja čini nezadovoljnima može nas dovesti i do zdravstvenih tegoba.

/ mp

Postavite si pitanje: Što sam jeo posljednje? Kakav je imalo okus? Kako je mirisalo i koja je bila tekstura? Ako se ne možete prisjetiti, upitajte se u kojem ste obroku posljednji put uistinu uživali, u kojem ste zaista osjetili okus, boju i koji je u vama osjećaj budio svaki zalogaj? Ako ste se toga prisjetili, znači da ste tom prilikom promišljeno jeli.

Kako biste si osvijestili ono što jedete, upravno vijeće Centra za promišljeno jedenje (the Center of Mindful Eating) odabralo je posljednji četvrtak u siječnju kao Međunarodni dan promišljenog jedenja (ove godine će to biti 24. siječnja), donosi katolički portal Aleteia.

Megrette Fletcher, jedna od osnivačica Centra, objasnila je kako je taj dan osmišljen da bi proturječilo današnjoj kulturi dijete koja čovjeku produbljuje osjećaj krivnje i srama prema hrani. Nadodala je kako je odabran upravo taj datum jer do tog dana propadaju mnogi pokušaji odlaska na dijetu u sklopu novogodišnje odluke. Smatra kako bi ljudi trebali biti fokusirani na brigu o sebi i promišljeno jedenje.

“Promišljeno jedenje nije dijeta ili restriktivni program, nego praksa koja treba biti provođena u sadašnjosti”, poručila je Fletcher.

Kako sudjelovati u “promišljenom jedenju”?

Uključite se od samog početka

Pripremite šoping listu i zapišite u nju što vam je potrebno i to kad niste gladni. Uzmite u obzir hranjivu vrijednost hrane koju ćete kupiti, njezino porijelo, vaše preferencije i obroke koje ćete s tom hranom pripremiti. Pridržavanje šoping liste omogućit će vam da se lakše pridržavate svog plana te ćete tako spriječiti impulzivnu kupnju.

Sastavite raspored

Kad si organizirate svaki obrok to će omogućiti da pristupate stolu s apetitom, ali nećete biti pregladni. Ideja koja stoji iza promišljenog jedenja je da se hranom ne ispunjava praznina već da se hrana cijeni u umjerenosti.

Budite svjesni veličine porcija 

Ključno je koliko ćete si hrane staviti na tanjur jer ponekad jedemo više nego što je potrebno zbog toga što nam je hrana unaprijed servirana. Izaberite manje tanjure kako bi bar vizualno imali dojam da si ništa ne uskraćujete.

Pričekajte prije nego što jedete

Prije nego što krenete jesti meditirajte nad svojim tanjurom te nad ljudima s kojima jedete. Budite svjesni boja. aroma i zvukova oko vas. Budite zahvalni za tanjur koji se nalazi ispred vas, za ljude koji su bili uključeni u pripremu obroka, za društvo te za vaš trud oko pripreme tog jela kojeg ćete jesti.

Uzmite si vremena

Jedite hranu malim zalogajima kako bi osjetili svaki taj zalogaj u potpunosti. Prožvačite 20 do 40 puta svaki zalogaj. Također, između zalogaja ostavite sa strane pribor za jedenje kako ne bi brzo posegnuli za idućim zalogajem. Prisjetite se da tijelu treba 20 minuta da shvati da je sito.

Eliminirajte smetnje

Ugasite televiziju, stavite sa strane mobitele, računala ili neki drugi uređaj. Kad jedete posvetite se tom činu i ljudima s kojima jedete.

Zapitajte se nekoliko pitanja 

Promišljeno jedenje govori o zadovoljenju fizičke gladi, pa prije nego što krenete jesti upitajte se jedete li zato što ste gladni ili zato što se pod stresom ili zabrinuti ili zbog toga što nešto miriše izvrsno?

Osluškujte svoje tijelo 

Nemojte ignorirati signale koje vam šalje tijelo. Ako ste dovoljno pojeli nemojte više jesti. Vrijedi i suprotno, ako ste gladni trebate jesti. U suprotnom jest ćete samo da popunite prazninu.

Postavite si realne ciljeve

Probajte bar jedan obrok dnevno provesti uz promišljeno jedenje. Uzmite si vremena dok ne usvojite ovaj način prehrane. Ako se čini komplicirano, probajte bar jedan obrok na tjednoj bazi jesti na ovaj način.

Promišljeno jedenje pridonijet će zaustavljanju dobivanja na težini te će pomoći u skidanju viška kilograma. Vrijedi pokušati…

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja