Budi dio naše mreže

Južnosudanski biskup Christian Carlassare zajedno s mladima iz svoje biskupije Rumbek krenut će pješice na put od 400 kilometara u glavni grad Jubu da bi se susreo s papom Franjom koji će pohoditi tu afričku zemlju od 3. do 5. veljače 2023., objavila je KNA.

/ im/IKA

Zajedno sa skupinom od 50 mladih, 45-godišnji biskup Carlassare namjerava za tjedan dana prijeći 400 kilometara od Rumbeka do Jube.

„Ovdje će se naći mladi iz različitih plemena, među kojima vlada neprijateljstvo, stoga će ovo biti hodočašće mira“, najavio je biskup. „Želimo odaslati poruku promjena i jedinstva“, rekao je, podsjetivši da i Papa dolazi kao hodočasnik u Južni Sudan.

Mons. Carlassare kaže da rane i traume građanskog rata još uvijek predstavljaju težak teret za ljude u njegovoj zemlji. „Još uvijek ima previše oružja i streljiva u rukama civila i paravojnih skupina. Ta kultura rata, koja je desetljećima vladala zemljom, još i danas utječe na svakodnevicu“, upozorio je.

Papa Franjo će u utorak 31. siječnja krenuti na svoje 40. apostolsko putovanje. Najprije će posjetiti Demokratsku Republiku Kongo, odakle će otputovati u glavni grad Južnog Sudana Jubu. Papa će posjetiti Južni Sudan zajedno s anglikanskim primasom nadbiskupom Justinom Welbyjem i čelnikom Škotske prezbiterijanske crkve Iainom Greenshieldsom.

Biskup Carlassare rekao je u razgovoru za KNA da će Papa zajedno s predstavnicima drugih kršćanskih zajednica obnoviti predanost Katoličke Crkve mirovnim i pomirbenim naporima. „Uvjeren sam da mir nije cilj, nego put“, naglasio je.

Program Papinog posjeta zajedno s Welbyjem i Greenshieldsom obuhvaća i susret s prognanicima. Sveti Otac će ih „ohrabriti, uvjeriti ih da ih Bog nije napustio i uliti im snagu“, rekao je biskup Carlassare.

U posljednje vrijeme svi su Južnosudanci podjednako patili, ustvrdio je. „S jedne strane, zbog nesigurnosti u vlastita četiri zida, s druge pak, zbog nedostatka resursa i rada kojim bi mogli popraviti svoje životne okolnosti.“

Na putu prema prvim demokratskim izborima Južni Sudan mora osigurati povratak prognanih u svoja mjesta, pokrenuti gospodarstvo i ojačati službu za građane, „da bismo od sada napokon mogli živjeti u miru“, rekao je južnosudanski biskup.

Biskup Carlassare bio je u travnju 2021. i sam žrtva atentata, napadači su mu pucali u noge. „Nije to bio pokušaj ubojstva, cilj napada bio je očito moje protjerivanje“, rekao je mons. Carlassare, inače misionar iz Italije koji je 2022. zaređen za biskupa Rumbeka.

Nekoliko osumnjičenih za napad, među njima i svećenici iz biskupije Rumbek, uhićeno je ali je većina kasnije puštena na slobodu. Jedan svećenik, za kojega se ispostavilo da je uoči atentata u više navrata telefonirao s napadačima, u međuvremenu je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Podsjećamo, Sveti Otac trebao je putovati u DR Kongo i Južni Sudan prošle godine, a biskup Carlassare je i tada namjeravao hodočastiti s mladima  na susret s njime.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja