Budi dio naše mreže

Otac Francesco Patton, kustos Svete zemlje, za Radio Vatikan govorio je o sigurnosnim mjerama u bazilici Svetoga groba, u svrhu sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, i o zajedničkoj molitvi abrahamskih vjera za kraj pandemije.

/ at
Franjevačka kustodija Svete zemlje objavila je zajedničko priopćenje oca Francesca Pattona, grčkog pravoslavnog jeruzalemskog patrijarha Teofila III. i armenskog jeruzalemskog patrijarha Nourhana Manougiana. Naime, čelnici triju zajednica zaduženih za brigu o bazilici Svetoga groba donijeli su nove odredbe kojima je svrha ograničiti širenje zaraze koronavirusom, tako da će se liturgijska slavlja grčke pravoslavne, latinske i armenske zajednice nastaviti redovno, ali će zbog sigurnosnih razloga broj sudionika biti ograničen na nekoliko osoba, piše Vatican News.

Osim toga, u četvrtak je u jeruzalemskoj gradskoj vijećnici održan molitveni susret za prestanak pandemije, na kojem su sudjelovali predstavnici triju abrahamskih religija, ali i pripadnici drugih vjera. Otac Francesco Patton, kustos Svete zemlje, u razgovoru je za našu radijsku postaju, među ostalim, istaknuo da su poglavari triju zajednica vezanih uz baziliku Svetoga groba priželjkivali takav susret na kojem bi sva Abrahamova djeca zajedno molila Svemogućega da okonča pandemiju.

Odabrali smo „Oče naš“, osobitu kršćansku molitvu, koja završava pozivom „izbavi nas od zla“ – rekao je otac Patton te objasnio da se tim riječima moli za oslobođenje od zloga, ali i od bilo kojeg oblika zla koje nas može pogoditi na osobnoj ili na razini čitavoga čovječanstva. Što se tiče bazilike Svetoga groba, kazao je da su se s druge dvije zajednice, grčkom i armenskom, dogovorili da oni koji žive u kompleksu bazilike nastave svoj redovni ritam molitve, namjenjujući ju posebice za oboljele, zdravstveno osoblje i za one koji obnašaju odgovorne službe u Crkvi i u društvu.

Bazilika će biti otvorena tijekom liturgijskih slavlja, poštujući mjere za izbjegavanje širenja zaraze, kao što je ograničenje broja sudionika. Očigledno je da se moraju poštovati razborite mjere, ali za nas je bitno da Sveti grob i dalje bude mjesto molitve, mjesto na kojem zrači nada, jer je tamo Isus Krist pobijedio zlo i smrt – rekao je kustos Svete zemlje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja