Budi dio naše mreže

Ključna riječ: jeruzalem

Kip svetog Jeronima otkriven u Jeruzalemu

Kip Svetoga Jeronima otkriven u subotu, 21. svibnja na jeruzalemskom brdu Sion dar je puka puka Splitsko-dalmatinske županije, a predstavlja znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu.

FOTOREPORTAŽA Sveta mjesta našega spasenja

Naša vjera, doduše, nije vezana za mjesta kao da bi o njima nužno ovisila i kao da bi ona za nju bila presudna – naime, blaženi su oni koji, premda ne vidješe, vjeruju (usp. Iv 20,29c), a Božja riječ je zapisana da mi vjerujemo (usp. Iv 20,31a) – ali štovanje nekoga mjesta nužno proizlazi iz te vjere i na njega se hodočasti i na njemu slavi sveta euharistijska žrtva upravo iz vjere.

Fra Tomislav Pervan: Čudo Svetoga ognja u Jeruzalemu

Na Veliku subotu (prema julijanskom kalendaru) – i ove 2022. godine to je 23. travnja - skupljaju se vjernici u veliku mnoštvu u Crkvu svetoga Groba, dan kad se s neba spušta oganj koji pali svijeće i svjetiljke u svetome prostoru. Takve i slične opise i riječi pronaći ćemo u mnogim vodičima za Svetu Zemlju.

VIDEO Prođite ulicom Križnoga puta u Jeruzalemu!

"Želiš li slijediti Isusa blizu, vrlo blizu?... Otvori sveto Evanđelje i čitaj Muku. Ali nemoj je samo čitati: proživi ju. Velika je razlika. Čitati znači prisjetiti se nečega što se dogodilo u prošlosti; živjeti je znači postati prisutan na događaju koji se odvija ovdje i sada, sudjelovati u tim prizorima. Tada. Dopusti svojem srcu da se širom otvori; neka se postavi uz Gospodina. I kada primijetiš da nastoji pobjeći – kada vidiš da si kukavica, poput ostalih – zatraži oprost za svoj i moj kukavičluk" (Križni put, deveta postaja, 3).

Virtualno putovanje 'europskim Jeruzalemima' na svetkovinu Duhova

Jednosatno virtualno hodočašće na svetkovinu Duhova omogućit će svima koji to žele posjet samostanu Novi Jeruzalem u gradu Istra u moskovskoj oblasti koji su stoljećima čuvali pravoslavni monasi, zatim posjet crkvi Svetog Groba u poljskom Miechowu, kao i crkvi u njemačkom Görlitzu. Sljedeća će postaja biti Sarajevo poznato kao 'Jeruzalem Europe', put dalje vodi u Veronu ili 'mali Jeruzalem', potom stiže do velikog europskog hodočasničkog odredišta Santiaga de Compostela i zaustavlja se u Rimu, 'novom Jeruzalemu'.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja