Budi dio naše mreže

Nakon nekoliko mjeseci ponovno je za vjernike otvorena bazilika Svetog Groba u Jeruzalemu.

/ ts
Fra Francesco Patton, kustos Svete zemlje, u razgovoru za Vatican News istaknuo je da se polako pokušavaju vratiti u normalu te ne dopuštaju da ih strah paralizira.

Zbog izvanredne situacije uzrokovane pandemijom, u Svetoj zemlji nema hodočasnika. Na osobit se način osjeća odsutnost vjernika iz Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Italije i Poljske, zemalja iz kojih obično dolaze najveće hodočasničke skupine posjetiti sveta mjesta Isusova života. Ipak, lokalni su vjernici u nedjelju, nakon dva mjeseca, ponovno mogli prijeći prag bazilike Svetoga Groba u Jeruzalemu, kako bi u zajednici slavili svetu misu povodom blagdana Uzašašća.

Broj osoba koje mogu prisustvovati misnim slavljima ograničen je na 50, uz obveznu uporabu maski, kontinuirano provjeravanje sigurnosne udaljenosti i ostale mjere koje, međutim, nisu bile prepreka mnogim vjernicima da se konačno vrate u zajednicu i, nakon dugo vremena, ponovno prime pričest. Otac Francesco Patton, kustos Svete zemlje, istaknuo je da su se i iza zatvorenih vrata bazilike liturgijska slavlja i dalje održavala zahvaljujući franjevcima i drugim redovnicima koji žive u tom kompleksu. Primijetio je također da su neka svetišta, primjerice Getsemani i Nazaret, čitavo vrijeme ostala otvorena.

Otac Patton je, osim toga, kazao da moraju čekati kraj ljeta kako bi ponovno mogli primiti hodočasnike iz nekih zemalja, dok će vjernike iz zemalja koje su najviše pogođene pandemijom, poput SAD-a, Italije i Španjolske, moći primiti tek početkom sljedeće godine. “Moramo očekivati da ćemo se jednog dana vratiti u normalu”, rekao je. “Stanje će sigurno biti normalno kad budemo imali učinkovitu terapiju, ali do tada ne bismo smjeli živjeti opterećeni strahom od zaraze, jer bi to značilo da više ne živimo istinske ljudske odnose. Usuđujem se reći da se strah mora umanjiti.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja