Budi dio naše mreže

Turski isusovac rođen u Njemačkoj, obraćenik s islama p. Antuan Ilgit imenovan je pomoćnim biskupom u turskoj Anatoliji, izvijestio je u utorak 29. kolovoza Kathpress.

/ im/IKA

Papa Franjo imenovao je 28. kolovoza 2023. 51-godišnjeg p. Antuana Ilgita, koji je rođen u Njemačkoj u obitelji turskih doseljenika, pripadnika sunitskog islama, naslovnim biskupom Tubernuce i pomoćnim biskupom Apostolskog vikarijata Anatolije.

Nakon što je rano djetinjstvo proveo u Njemačkoj, s roditeljima se vratio u Tursku i u Ankari je završio studij ekonomije. Ondje je prešao na kršćanstvo i 1997. kršten je u kapelici svete Terezije od Djeteta Isusa u Ankari. U isusovački red stupio je 2005. i postao prvi isusovac s turskim državljanstvom. Uz tursko, posjeduje i talijansko državljanstvo.

Zbog obraćenja bio je izložen pritiscima turskih konzularnih predstavnika u Njemačkoj, fizičkom nasilju i prijetnjama smrću.

Mons. Ilgit kao pomoćni biskup bit će prvi suradnik apostolskog vikara Anatolije Paola Bizzetija. Apostolski vikarijat Anatolije obuhvaća istočnu polovicu Turske, a sjedište mu je u Iskrenderunu. Obuhvaća manje od 2.000 vjernika, dok u zapadnom dijelu Turske živi više od 10.000 katolika.

Prethodnika mons. Bizzetija u službi apostolskog vikara, Luigija Padovesea, ubio je 2010. njegov vozač.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja