Budi dio naše mreže

Svetom misom u župi sv. Roka u Subotici u nedjelju, 17. studenog proslavljena je 25. obljetnica izlaženja Katoličkog lista Zvonik. Tom je prigodom Hrvatskoj katoličkoj mreži uručena zahvalnica ''za uspješnu suradnju, potporu, plodonosni rad na njegovanju pisane riječi, očuvanje vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, vjerodostojnost i istinitost te širenje Radosne vijesti.''

/ kv

Foto: Radio Marija Srbije

Svetu misu predvodio je subotički biskup mons. Ivan Penzeš, a propovijedao je glavni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin, a potom je održana svečana akademija u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Na svetoj misi u propovijedi vlč. Vinko je rekao: ”U povijesti naše biskupije postojali su brojni časopisi informativnog i duhovnog karaktera, ali je jedan od njih kroz 25 godina rastao i stasao u jedan ozbiljan i stabilan list koji je postao ogledalo vjernika Hrvata u Subotičkoj biskupiji.”

Zvonik je čuvar hrvatskog jezika, kulture i katoličkog identiteta, a uskoro će objaviti 300. broj.

„Zvonik“ su osnovali svećenici Hrvati Subotičke biskupije 19. rujna 1994. godine u Baču. List je nazvan po najstarijem zvoniku u biskupiji koji se nalazi u sklopu franjevačke crkve Uznesenja Marijina i samostana u Baču i izgrađen je u XIII. stoljeću. Do 2014. godine nakladnik je bio Župni ured sv. Roka u Subotici, a od 2013. izdavač je Izdavački odjel Katoličkoga društva ”Ivan Antunović” sa sjedištem u Subotici. Svrha i ciljevi lista bili su navedeni u prvom broju ”Zvonika”: najavili su praćenje svih događaja u životu Crkve u Hrvata Subotičke biskupije kao i događaje u životu vjernika Mađara, Slovaka, Nijemaca i život opće Crkve. Misija ”Zvonika” bila je poticati vjernike na molitvu, na zahvalnost, i slavljenje Boga.

Na svečanoj akademiji nazočili su bivši urednici, članovi uredništva, vjerni dopisnici, suradnici i čitatelji Katoličkog lista Zvonik te brojni gosti. O samom nastanku ”Zvonika” govorio je mons. dr. Andrija Anišić, kome je povjerena prva dužnost glavnog i odgovornog urednika. Podsjetio je na početke izdavanja ”Zvonika” kada je rad u časopisu bio znatno teži, ali je i čitatelja bilo više te na ljude koji su u ”Zvoniku” radili od samoga početka. Zahvalio je Bogu i svima koji su s puno nadahnuća, volje i želje radili u ”Zvoniku” punih 25 godina.

Mons. dr. Andrija Anišić, prvi urednik “Zvonika” / Foto: HKM

Anišić je rekao da mu je posebno drago što je u Subotici prisutan glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić kojemu je iskazao zahvalnost za podršku i potporu Hrvatskoj redakciji Radio Marije Srbije.

”Hvala vam puno za ono što ste učinili za nas, što ste alarmirali hrvatsku (ali i širu) javnost o financijskim poteškoćama naše redakcije koja je bila pred gašenjem. Vi ste, kao i mi, smatrali da je katolički medij jako važan medij. Doista, uz ”Zvonik” imati i katolički radio u zemlji u kojoj je 5 % katolika je doista velika milost i svi se moramo truditi da ga sačuvamo” zaključio je mons. dr. Andrija Anišić.

Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić održao je predavanje ”Potencijali katoličkih medija – Hrvatska katolička mreža”.

Siniša Kovačić, glavni urednik HKM-a

Kovačić je naglasio da je pred Hrvatsku katoličku mrežu, koja je nastala objedinjavanjem Hrvatskoga katoličkog radija i Informativne katoličke agencije, stavljeno nekoliko ciljeva: da bude hrvatska i katolička, ali prvenstveno u službi evangelizacije i ispunjenja poslanja. ”Inzistiramo na čvrstom, provjerenom izvoru informacije.

Kao glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, mogu odgovorno reći da su katolički mediji čuvari novinarske profesije. ”Zvonik” je čuvar hrvatskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta, a tom rečenicom se mogu pohvaliti i svi katolički mediji danas.

U našem su središtu činjenice, ljudi i njihova svjedočanstva te primarno Riječ Božja, a ne manipulacija ili senzacija skrojena prema zakonima tržišta ili za ideološko ili političko nadmetanje” zaključio je Kovačić čestitavši ”Zvoniku” prvih 300 brojeva i poželjevši mu da postane dostupniji i vidljiviji u digitalnom obliku.

Pred kraj akademije nazočnima se obratio glavni i odgovorni urednik ”Zvonika” vlč. Cvijin, te je nakon upućene riječi zahvale podijelio zahvalnice onima koji su u 25 godina pomogli u stvaranju ”Zvonika”. Među dobitnicima zahvalnica su i Hrvatska biskupska konferencija te Hrvatska katolička mreža.

Glavni i odgovorni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin i glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić

Vlč. Cvijin posebno je zahvalio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na značajnoj materijalnoj potpori jer da nije bilo te podrške ”Zvonik” bi u jednom trenutku bio primoran prestati s izlaženjem’.

Osim Hrvatskoj katoličkoj mreži za dugogodišnju materijalnu potporu izlaženju Zvonika uručena je zahvalnica i Upravi za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, Subotičkoj biskupiji, Radio Mariji Srbije, Novinarsko-izdavačkoj ustanovi Hrvatska riječ, bivšim urednicima mons. dr. Andriji Anišiću, preč. Mirku Štefkoviću, vlč. Draganu Muharemu, vlč. Siniši Tumbasu Loketiću, Ervinu i Katarini Čeliković te Željki Zelić Nedeljković.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja