Budi dio naše mreže

"Crkva, dimenzija 12×36 metara, uključuje veliko dvorište, predvorje i središnju dvoranu. Posebnost ove crkve su tri apside, tj. molitvene niše. Naime, većina crkava ima jednu apsidu", rekla je arheologinja Nurit Feig.

/ hk

Arheolozi su u Svetoj zemlji otkrili temelje približno 1 300 godina stare crkve iz doba Bizanta u blizini brda Tabor – mjestu Isusova Preobraženja. Izraelska uprava za antikvitete (IAA) otkriće temelja objavila je krajem srpnja.

Dok su iskopavali područje za izgradnju igrališta u selu Kfar Kama, u Donjoj Galileji, blizu brda Tabor, Izraelska uprava za antikvitete i fakultet Kinneret pronašli su zidove stare mozaičke bizantske crkve.

Arheologinja Nurit Feig istaknula je da su crkveni prolazi “djelomično sačuvani” kao mozaici, prenosi ChurchPop. 

“Crkva, dimenzija 12×36 metara, uključuje veliko dvorište, predvorje i središnju dvoranu. Posebnost ove crkve su tri apside, tj. molitvene niše. Naime, većina crkava ima jednu apsidu”, rekla je Feig.

Izraelski nadbiskup Youssef Abedallah Matta posjetio je ovo mjesto!

“Ističu se šareni ukrasi koji uključuju geometrijske uzorke te plave, crne i crvene cvjetne uzorke”, dodala je. Feig je rekla da su otkrili i mali relikvijar, ili “kamenu kutiju koja se koristi za očuvanje svetih relikvija”.

Arheolozi su također pronašli odvojene prostorije uz crkvu, što ukazuje na mogućnost postojanja samostana iz 6. stoljeća. Izraelska uprava za antikvitete nastavit će s istraživanjima na ovome području. Izraelski nadbiskup Youssef Abedallah Matta posjetio je mjesto na kojem se nalaze iskopine.

Vijesti o ovome otkriću podijelio je na svome Twitter računu svećenik Francesco Voltaggio, istaknuvši kako je “pod Svetom zemljom mnogo blaga kojega treba otkriti. 1 300 godina stara bizantska crkva s prekrasnim mozaicima otkrivena je u selu Kfar Kami, u blizini brda Tabor, u Izraelu”.

Foto: Twitter/@francescogiosue

Foto: Twitter/@francescogiosue

Foto: Twitter/@francescogiosue

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja