Budi dio naše mreže

Biskup Walter Guillén Soto priznao je novo euharistijsko čudo koje se dogodilo 2022. u ruralnoj zajednici u kojoj nije bilo svećenika.

/ mdj

El Espinal je mala  župa od oko 60 obitelji koje žive raštrkane u brdima u blizini grada San Juana. Nema stalnog svećenika koji bi ondje svakodnevno slavio sv. Misu. Izvanredni službenik svete pričesti, José Elmer Benítez Machado, ondje vodi redovite službe. U četvrtak, 9. lipnja 2022., na svetkovinu Isusa Krista Velikog svećenika, u Svetohraništu je primijetio nešto neobično, javlja  Aleteia.

Oko 15 obitelji prisustvovalo je redovitoj molitvi četvrtkom. U pet sati poslijepodne započela je Liturgija riječi i obred svete pričesti. Kad je José Machado otvorio svetohranište, ugledao je nešto što je izgledalo kao krvave mrlje na korporalu, koji je bio omotan oko drvenog ciborija s Presvetim Sakramentom.

“Kad sam otvorio tabernakul, vidio sam taj nevjerojatan i čudesan Božji dar za Crkvu, za Honduras,  za cijeli svijet”, rekao je.

“Bio sam zadivljen”, rekao je. “Moja prva pomisao bila je: ‘Ovo je Krv Kristova.’” Svladao je svoje emocije i dovršio obred. Kada je završio, upitao je okupljene je li netko vidio kako prokišnjava krov kapele, misleći da je možda mrlja od vode. Kad su svi to zanijekali, rekao im je što je vidio. Okupljeni su bili uvjereni da je riječ o čudu.

Daljnja istraživanja

Vlč. Marvin Sotelo i vlč. Oscar Rodriguez stigli su u kapelu iz San Juana. Vidjeli su što se dogodilo, razgovarali sa svjedocima, te se uputili  biskupu Walteru Guillénu Sotu, ordinariju biskupije Gracias u Hondurasu.

“Nisam toliko sklon naivnom vjerovanju u stvari. Logika nas čini razboritima u smislu da vjerujemo stvarima, a da ih ne prebiramo i ne analiziramo”, izjavio je biskup.

Nakon tri mjeseca, biskup je korporal odnio u Medicinski centar Santa Rosa de Copán. Nisu imali potrebne resurse za provođenje analize, pa je korpolar prebačen u toksikološki centar DISA Test u Tegucigalpi, gdje je Héctor Díaz del Valle, doktor kemije i farmacije, vodio istragu. Krajem listopada 2022. materijal je pregledan od strane sudskog vještaka i vještaka toksikologije.

Testovi su isključili da su mrlje drvena smola s ciborija ili krv životinja. Također su pokazali da mrlja nije pigment ili druga tvar. Utvrđeno je da na materijalu nema gljivica, plijesni i kontaminacije, unatoč vremenu koje je prošlo od otkrivanja mrlje.

Umjesto toga, rezultati su pokazali da su mrlje na korporalu doista krv. Vlč. Marvin Sotelo je objavio rezultate: “Uistinu, to je ljudska krv.  Krvna grupa je AB+, što je krvna grupa svih euharistijskih čuda.” Krv iste vrste pronađena je, primjerice, tijekom pregleda čuda iz Lanciana i Torinskog platna.

Biskup Walter svoj stav iznio je ovim riječima: “Mislim da ovaj izniman, vidljiv, opipljiv, zamjetan, provjerljiv znak ovog očitovanja krvi Gospodnje u malenoj zajednici usred najekstremnije ruralnosti naše poljoprivredne sredine govori puno u ovom vremenu. Naglasio je kako je jedinstveno što je Isus to čudo pokazao ne kleriku ili redovniku, nego laiku.

„Vjera laika je ta koja je održala živom životnu snagu Crkve u ovim krajevima svijeta. Za mene i za svećenstvo biskupije to je bio poziv na obraćenje prepoznati Božji poziv u glasu laika.”

Sav materijal predan je Vatikanu na konačnu provjeru euharistijskog čuda.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja