Budi dio naše mreže

U Međugorju se održava XIII. nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama) Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

/ mp

“Uvijek smo na drugom mjestu i uvijek smo rado u Međugorju. Zadnji put smo bili prije pet godina. Drago nam je susresti i doista rasti u toj asistenciji prema franjevačkom svjetovnom redu i Franjevačkoj mladeži. Imamo aktivan rad kroz izlaganja i radionice”, kazao je za Radiopostaju Mir Međugorje fra Mate Bašić, nacionalni duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda Hrvatske.

Tečaj na temu „Aktualne teme i pitanja u praksi asistencije OFS-u i Frami“ organizira Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a u suradnji s nacionalnim asistentima Frame. Danas (12. ožujka) nakon uvodnih predavanja „OFS kao javno vjerničko društvo i red u Crkvi“ (fra Ratko Radišić, OFM) i „Upravljanje OFS-om ili asistencija OFS-u? – o naravi asistencije prema Generalnim konstitucijama OFS-a iz 2000. g.“ (fra Mate Bašić, OFM) radilo se u dvije radionice: „Narav pripadnosti OFS-u, uvjeti za primanje, razlučivanje poziva u OFS“ i „Osjećaj pripadnosti OFS-u i (ne) sudjelovanje u životu bratstva“.

Duhovni asistenti FSR-a u Međugorju

“Nema franjevačke župe u kojoj ne postoje trećoredci ili svjetovni franjevci i njima smo na osobit način mi fratri poslani biti duhovnim asistentima. Naravno, da je jednom tako složenom redu – a ne smijemo zaboraviti da je Franjevački svjetovni red, red u Crkvi – potrebna i pastoralna, i bratska animacija, i duhovna asistencija na prvom mjestu. Potrebno je educirati i duhovne asistente kako bi mogli na adekvatan način dati odgovore svim članovima FSR-a i zato je ideja potekla prije trinaest godina o potrebi organiziranja ovakvih seminara”, kazao je fra Vladimir Vidović, franjevac konventualac, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkoga svjetovnog reda u Hrvatskoj.

Tečaj završava u srijedu, a uz uuharistiju, izvještaje o radu u radionicama i završnu raspravu, Međugorje će duhovnim asistentima predstaviti međugorski župnik fra Marinko Šakota.

“Svjesni smo da se određene pozitivne stvari događaju kada je u pitanju Međugorje i to nam je bio ove godine dodatni motiv kako bismo ovdje došli, da bismo kao svećenici i duhovni asistenti iz prve ruke mogli čuti što znači, recimo prisustvo nadbiskupa Hosera koji je jučer posjetio skup, otvorio ga na jedan način, uputio nam zaista prekrasne riječi… Puno članova FSR-a vrlo rado dolazi u Međugorje, a da mi kao svećenici znamo i u tome smislu pomoći pa je predviđeno i izlaganje župnika koji će nam reći dodatne informacije. Ugodno je nama uvijek u Međugorju. Osobno dolazim često i rado ovdje, jer zaista je mjesto posebno”, kazao je fra Vladimir Vidović.

Duhovni asistenti FSR-a u Međugorju

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja