Budi dio naše mreže

Ayaan Hirsi Ali, dugogodišnja kritičarka islama i godinama otvorena ateistica, izjavila je ovaj tjedan da je "sada kršćanka", navodeći da ju je religiji dovelo njezino duhovno putovanje, ali i "nihilistički vakuum" suvremenog svijeta.

/ mk

Hirsi Ali je dugo bio istaknuta kritičarka islama. Kao djevojčica koja je odrastala u Somaliji, pretrpjela je sakaćenje ženskih genitalija u Somaliji, a 2002. godine odrekla se muslimanske vjere i deklarirala kao ateist. U godinama nakon toga bila je glasna kritičarka onoga što vidi kao ekstremističko nasilje i netoleranciju mnogih muslimana, donosi Catholic News Agency.

U eseju objavljenom u ponedjeljak rekla je da, iako se više od dva desetljeća identificirala kao ateist, sada sebe smatra pripadnicom kršćanske religije.

Napisala je da se djelomično okrenula kršćanstvu jer je shvatila da je život bez ikakve duhovne utjehe nepodnošljiv – štoviše, gotovo autodestruktivan.

“Ateizam nije uspio odgovoriti na jednostavno pitanje: što je smisao i svrha života?” rekla je, tvrdeći da je “praznina koju je ostavilo povlačenje crkve” u modernom svijetu “samo ispunjena zbrkom iracionalnih kvazireligijskih dogmi”.

Ateizam nije uspio odgovoriti na jednostavno pitanje: što je smisao i svrha života?

Hirsi Ali je u eseju rekla da “nema potrebe tražiti neku novovjekovnu izmišljotinu lijekova i svjesnosti” za rješavanje ovih sadašnjih kriza: “Kršćanstvo ima sve.”

Još jedan razlog zbog kojeg je napravila tu promjenu, rekla je, je “globalan”: spisateljica je u eseju rekla da je “zapadna civilizacija pod prijetnjom” s više strana, uključujući Rusiju i Kinu, “globalni islamizam” i “probuđenu ideologiju”.

“Nastojimo obraniti ove prijetnje modernim, sekularnim alatima: vojnim, ekonomskim, diplomatskim i tehnološkim naporima da porazimo, potkupimo, uvjerimo, umirimo ili nadgledamo”, napisala je. “Pa ipak, sa svakom rundom sukoba, gubimo tlo pod nogama.”

Hirsi Ali je rekla da je jedini način da se uspješno obranimo od ovih prijetnji da odgovorimo na pitanje “Što je to što nas ujedinjuje?”

Jedini vjerodostojan odgovor, vjerujem, leži u našoj želji da podržimo naslijeđe judeo-kršćanske tradicije.

“Jedini vjerodostojan odgovor, vjerujem, leži u našoj želji da podržimo naslijeđe judeo-kršćanske tradicije,” rekla je; to nasljeđe uključuje “razrađeni skup ideja i institucija osmišljenih da zaštite ljudski život, slobodu i dostojanstvo.”

Spisateljica je rekla da sebe smatra “otpadnom ateistkinjom”, napisavši: “Još uvijek moram puno naučiti o kršćanstvu”.

“Svake nedjelje otkrivam nešto više u crkvi”, napisala je, tvrdeći da je pronašla “bolji način da se nosi s izazovima postojanja nego što su joj islam ili nevjera mogli ponuditi”.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja