Budi dio naše mreže

Sestre Družbe Milosrdnoga Isusa iz Poljske po prvi će put otvoriti kuću u Bosni i Hercegovini, u župi Uzašašća Gospodinova u Novome Travniku.

/ Paula Stier

“Dragi naši, s radošću Vas obavještavamo kako si je Milosrdni Isus pronašao novu kuću i župu u kojoj želi dijeliti svoje milosti”, poručile su sestre Milosrdnog Isusa koje djeluju u Puli na njihovoj Facebook stranici nakon što je objavljeno kako će njihove sestre iz Poljske po prvi put otvoriti kuću u Bosni i Hercegovini, točnije, u Novome Travniku.

Sestre će pastoralno  djelovati u župi Uzašašća Gospodinova, a s njima će se upoznati i čitava župna zajednica 28. kolovoza kada će sudjelovati na misnome slavlju u 18 sati, koje će predvoditi generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Budući da je ovo značajan događaj za novotravničku župnu zajednicu, ali i Crkvu u Bosni i Hercegovini, župnik vlč. Marko Majstorović pozvao je župljane i putem župne Facebook stranice da se odazovu u što većem broju, a za Hrvatsku katoličku mrežu je objasnio što je potaknuo dolazak sestara upravo u Novi Travnik.

Put je započeo njegovim dolaskom u Novi Travnik, gdje je uočio velike potrebe župe te je smatrao kako bi redovnice mogle biti veliki blagoslov za plodonosan pastoral. Budući da su u Novome Travniku družba Kćeri Božje ljubavi, najprije je njih zamolio za dodatnu pomoć, no kako nisu bile u mogućnosti, zatražio je od nadbiskupa odobrenje za traženje dolazak sestara u župu.

One su nakon nekog vremena izrazile želju za dolaskom i osnivanjem samostana te je nadbiskup kard. Vinko Puljić službeno pozvao na djelovanje i rad u našoj župi, odnosno nadbiskupiji.

“Budući da poznajem od prije dok sam bio u katedrali župnik sestre Milosrdnoga Isusa koje su tada dolazile iz Pule i držale kateheze, stupio sam s njima u kontakt i pitao bi li bile spremne doći i služiti. One su nakon nekog vremena izrazile želju za dolaskom i osnivanjem samostana te je nadbiskup kard. Vinko Puljić službeno pozvao na djelovanje i rad u našoj župi, odnosno nadbiskupiji”, objasnio je vlč. Majstorović.

Također je primjetio kako župljani rado prihvaćaju pobožnost Božjem milosrđu, u kojem nalaze utjehu i ohrabrenje, te smatra kako će dolazak sestara, koje će boraviti u kući do župnog ureda,  dodatno doprinijeti produbljenju pobožnosti.

Foto: Facebook/Župa Uzašašća Gospodinova

“Vjerujem da će sestre svojim radom, redovitim pastoralnim radom – preuzet će među ostalom sakristiju, vjeronauk, pjevanje – sigurno doprinijeti produbljenju ove pobožnosti, a time možda i čašćenju svetaca koji su povezani s Božjim milosrđem: sv. Ivan Pavao II., sv. Faustina i bl. Mihaela Sopoćko.”

U ovom vremenu beznađa, možda i zbunjenosti, pogotovo jer se kod nas mnogi iseljavaju, dolazak sestara će sigurno biti ohrabrenje i poticaj da nisu sami, da Crkva misli na njih i da ima nekog tko ih želi tješiti, hrabriti i voditi prema Bogu.

“One su sa sobom donijele i moći sv. Faustine i bl. Mihaela koji se će u čuvati u njihovoj kapelici, a mi ćemo ih nastojati častiti u određeno vrijeme. To je cilj ove pobožnosti – da ljudi otvore svoje srce i da njihovo pouzdanje u Gospodina poraste. U ovom vremenu beznađa, možda i zbunjenosti, pogotovo jer se kod nas mnogi iseljavaju, dolazak sestara će sigurno biti ohrabrenje i poticaj da nisu sami, da Crkva misli na njih i da ima nekog tko ih želi tješiti, hrabriti i voditi prema Bogu”, poručio je.

U Novi Travnik su došle zajedno s još nekoliko sestara iz Poljske i vrhovnom poglavaricom te su ubrzo pri dolasku krenule upoznavati ljude i kraj. Na pitanje kako “barataju” hrvatskim jezikom, vlč. Majstorović je rekao: “Jedna sestra je bila 6 godina u Hrvatskoj, jedno vrijeme i u Puli te dosta dobro govori hrvatski, a druga nije nikada bila na ovim prostorima te će ona učiti iz početka jezik. Pobrinuli smo se da ima profesoricu, a nadamo se da će to biti brzo jer Poljaci brzo nauče hrvatski!”

Želimo sestrama reći da smo uz njih i da ćemo biti od pomoći kako bi mogle ovdje živjeti i raditi Bogu na slavu.

Na koncu, ovo Božje djelo, poručuje vlč. Majstorović, su htjeli da bude prožeto molitvom, te će se zato početak njihova djelovanja u župi obilježiti najprije misom. ” Tom misom želimo izmoliti Božji blagoslov za njihov dolazak, rad, nakanu da se ukorijene u našu župnu zajednicu… Sigurno kada se ovakve stvari događaju ni Zlo nije ravnodušno pa će htjeti ometati, no mi se zaštitimo svetom misom i molitvom da ovo djelo Božje providnosti On blagoslovi i ljudima pokaže da s njim mogu računati te da će preko tih sestara učiniti dobro toj zajednici. Htjeli smo da to bude ohrabrenje, jer nije lako doći u zemlju koju ne poznaješ i tamo služiti i raditi. Želimo sestrama reći da smo uz njih i da ćemo biti od pomoći kako bi mogle ovdje živjeti i raditi Bogu na slavu”, istaknuo je.

“Ono što je pred nama predajemo u ruke Božje i Milosrdnom Isusu!”, zaključio je novotravnički župnik, a i sestre Milosrdnog Isusa iz Pule su poručile sestre u molitve “kako bi poruka Božjega Milosrđa mogla i dalje cvjetati i donositi plodove po čitavom svijetu”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja