Budi dio naše mreže

Dok se 7 000 djece iz cijelog svijeta priprema za današnji susret s papom Franjom za događaj "Učenje od djece", njihovi vršnjaci iz župe Svete Obitelji u opkoljenoj Gazi mole ih da mole za mir.

/ mk

Članak u cijelosti prenosimo s portala Nedjelja.ba.

Mladim hodočasnicima u dobi od 7 do 12 godina, koji će se danas susresti sa Svetim Ocem, u molitvi za mir pridružit će se njihovi vršnjaci iz katoličke župe Svete Obitelji u Gazi.

Majka María del Pilar Llerena Vargas, peruanska sestra milosrdnica Utjelovljene Riječi koja služi u župi, snimila je kratku videoporuku uoči događaja. U videu od 40 sekundi poslanom u subotu 4. studenoga, djeca iz Gaze zahvaljuju papi Franji na njegovim neprestanim molitvama i mole djecu koja će se u ponedjeljak okupiti u Rimu da mole prije svega za djecu koja žive na područjima pogođenim sukobima u Svetoj zemlji.

Inače, župni kompleks trenutačno pruža utočište za oko 700 prognanika, većinom kršćana, od kojih su neki iz susjedne Grčke Pravoslavne Crkve Sv. Porfirija, gdje je 18 ljudi ubijeno u izraelskom zračnom napadu 19. listopada. Do sada crkva Svete Obitelji nije pogođena, iako su bombe padale u blizini, što se opet dogodilo posljednjih dana. Naime, u prošlotjednom videu upućenom papi Franji, dok su djeca iz Gaze molila u crkvi, u pozadini se mogao čuti zvuk pada bombi.

Prema posljednjem upozorenju agencija UN-a, od petka 3. studenoga, djeca, uključujući novorođenčad, zajedno sa ženama u Gazi, nesrazmjerno snose teret tekuće eskalacije neprijateljstava između izraelskih snaga i Hamasa, kako u smislu žrtava tako i smanjenog pristupa zdravstvenim uslugama.

Od 3. studenog, prema podatcima palestinskog Ministarstva zdravstva, 2 326 žena i 3 760 djece ubijeno je u pojasu Gaze, što predstavlja 67% svih žrtava, dok su tisuće drugih ranjene. To znači da svaki dan pogine ili bude ranjeno 420 djece, od kojih su neka stara samo nekoliko mjeseci.

U svojoj zajedničkoj izjavi, Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Agencija Ujedinjenih naroda za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ) također su ukazali na procijenjenih 50 000 trudnica u Gazi, s više od 180 koje rađaju svaki dan.

Te žene ne mogu pristupiti zdravstvenim uslugama koje su im neophodne za siguran porod i njegu svoje novorođenčadi. Uz 14 zatvorenih bolnica i 45 centara primarne zdravstvene zaštite, neke žene moraju rađati u skloništima, u svojim domovima, na ulicama među ruševinama ili u pretrpanim zdravstvenim ustanovama, gdje se sanitarni uvjeti pogoršavaju, a postoji i rizik od infekcije i medicinskih komplikacija.

Unatoč nedostatku trajnog i sigurnog pristupa, agencije UN-a poslale su u Gazu lijekove i opremu koja spašava živote, uključujući zalihe za novorođenčad i reproduktivnu zdravstvenu skrb. Međutim, kažu, potrebno je mnogo više kako bi se zadovoljile goleme potrebe civila. Stoga su još jednom pozvali na hitnu humanitarnu pauzu “kako bi se ublažila patnja i spriječilo da očajna situacija postane katastrofalna”. Međutim, u petak 3. studenoga, nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, izraelski premijer Benjamin Netaniahu ponovno je odbio poziv na humanitarnu pauzu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja