Budi dio naše mreže

Devet članova obitelji Ulma proglašeno je blaženima u nedjelju u svom poljskom rodnom gradu Markowa, gdje su ih nacistički vojnici ubili zbog pružanja utočišta Židovima tijekom Drugog svjetskog rata.

/ mdj

Papa Franjo podržao je postupke obitelji kao model kršćanskog života koji svi trebaju slijediti, prenosi Vatican news.

“Kao odgovor na mržnju i nasilje koji su karakterizirali ta vremena, prigrlili su evanđeosku ljubav” istaknuo je Papa.

Proslava beatifikacije

Kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetaca, predvodio je euharistijsko slavlje beatifikacije u Markowi, u kojoj je koncelebriralo 7 kardinala i 1000 svećenika, te 32 000 vjernika.

Papa je dodao da je poljska obitelj “predstavljala tračak svjetla u tami Drugog svjetskog rata” i pozvao sve da zaplješću novim blaženicima.

Papa Franjo potom je pozvao kršćane da slijede njihov primjer tako što će se “suprotstaviti snazi oružja milosrđem, a nasilnoj retorici ustrajnom molitvom”.

Kao odgovor na mržnju i nasilje koji su karakterizirali ta vremena, prigrlili su evanđeosku ljubav.

“Molimo se posebno za mnoge zemlje koje pate zbog rata”, rekao je. “Na poseban način pojačajmo naše molitve za mučeničku Ukrajinu… koja jako pati.”

Blaženima proglašeni članovi obitelji su Jozef i Wiktoria Ulma, te njihova djeca Stanisława, Barbara, Władysław, Franciszek, Antoni, Maria i neimenovano dijete.

U svojoj homiliji na misi, kardinal Semeraro istaknuo je da je dom Ulmine obitelji postao “svratište u kojem su prezreni i izopćeni bili dobrodošli i zbrinuti.”

Nadodao je i da su Jozef i Wiktoria živjeli “svetost koja nije bila samo bračna, već je bila potpuno ugrađena u cijelu njihovu obitelj”.

Dom njihove obitelji bilo je svratište u kojem su prezreni i izopćeni bili dobrodošli i zbrinuti.

Blaženo “neimenovano” dijete

Kardinal Semeraro također je podržao kršćansko svjedočanstvo novoproglašenog neimenovanog djeteta.

„Bez ikakve riječi“, rekao je, „mali blaženik danas vapi suvremenom svijetu da prihvati, voli i štiti život, osobito onaj bespomoćnih i marginaliziranih, od trenutka začeća do prirodne smrti.“

Rekao je da djetetov “nevini glas nastoji prodrmati savjest društva u kojem su pobačaj, eutanazija i prezir prema životu neobuzdani”.

Mali blaženik danas vapi suvremenom svijetu da prihvati, voli i štiti život, osobito onaj bespomoćnih i marginaliziranih, od trenutka začeća do prirodne smrti.

Više o obitelji Ulma možete pročitati na poveznici u nastavku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja