Budi dio naše mreže

Prije odlaska na hodočašće u Poljsku ranije ovog mjeseca, vlč. Michael Niemczak zamolio je brojne vjernike da mu pošalju svoje molitvene nakane kako bi ih ponio sa sobom. Američki svećenik poljskih korijena krenuo je u inozemstvo kako bi prisustvovao beatifikaciji obitelji Ulma 10. rujna

/ mdj

vlč. Niemczak napravio je Google obrazac na kojem je svatko mogao poslati molitvenu nakanu koju je ponio sa sobom u Poljsku. Zahvaljujući publicitetu od strane CNA-e, mladi se svećenik našao s 1137 molitvenih nakana, koje su poslali katolici iz cijeloga svijeta, prenosi CNA.

Niemczak, svećenik nadbiskupije Santa Fe i koordinator propedeutičke formacije u Mount Angel Seminary u Oregonu, rođak je obitelji Ulma; njegov pradjed, Jan Niemczak, bio je rođak Wiktorije Ulme.

Cijela Poljska je slavila

Vlč. Niemczak rekao da se jasno vidjelo da je cijela Poljska uzbuđena. Čak i prije nego što je stigao u Markowu, Niemczak je prolazeći kroz Poljsku ugledao velike natpise o obitelji Ulma. Činilo se da cijela zemlja slavi, rekao je, “sve zato što je jedna obitelj odlučila živjeti svoj kršćanski život, iako sam siguran da se njima to sve činilo kao nešto redovito.”

Rano ujutro, na misu beatifikacije, Niemczak se s kolegama hodočasnicima odvezao autobusom do mjesta gdje će se održati sv. Misa. Njegova odluka da krene ranije nego inače potaknuta je time da je htio dobiti dobio nekoliko sati kako bi svaku pojedinu nakanu stavio na oltar.

“Mnoge od molitvenih nakana”, rekao je, “odnosile su se na katolike koji traže da se njihovi voljeni vrate prakticiranju vjere”. Niemczak je rekao da se žarko molio i za bogoslove svoje nadbiskupije.

Pomoć u razlučivanju poziva

vlč. Niemczak  rekao je za CNA da su ga, dok je kao mladić promišljao o svećeništvu, priče koje je čuo o obitelji Ulma potaknule da se u potpunosti preda Bogu i postane svećenik.

Niemczakovo putovanje uključivalo je zaustavljanje na svetim mjestima u Krakowu, svetištu Gospe od Częstochowe, svetištu Božjeg milosrđa i nekoliko dana provedenih u boravku s obitelji uz misu beatifikacije. Posjetio je i grob blaženog Jerzyja Popiełuszka, poljskog svećenika koji je mučenik iz  komunističkog razdoblja 1984. godine. Popiełuszka i obitelj Ulma  su se suprotstavili opresivnim režimima, a to su sve uspjeli snagom vjere”, zaključio je.

Podsjetimo, obitelj Ulma vodila je posve običan život u pozadini Drugog svjetskog rata. Josef je radio u polju, dok je Wiktoria vodila njihov dom i brinula se za njihovo šestero djece i još jedno na putu.

Kroz svoje jednostavne dnevne rutine svjedočili su Evanđelje. Obiteljske molitve, vjerske poduke djeci i čitanje Biblije živi su dokaz “Crkve u malom”, pružajući tako svoju toplinu i podršku čak i  najranjivijim članovima društva, uključujući Židove koji su se suočavali s velikim progonima.

Tragedija se dogodila kada su Ulme prokazane i izdane. Nacističke snage upale su u njihov dom, a njihov tavan, gdje su skrivali svoje prijatelje Židove, postao je mjesto užasa. Josef i Wiktoria pogubljeni su pred svojom djecom, pri čemu je Wiktoria bila u sedmom mjesecu trudnoće. Čak ni djeca nisu bila pošteđena, a kuća je poslije toga bila zapaljena.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja