Budi dio naše mreže

"Rod donose i u starosti“, tema je Drugoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koji se ove godine obilježava 24. srpnja. Toga će dana u 10 sati, u vatikanskoj bazilici, misu predvoditi kardinal Angelo De Donatis.

/ md

U cijelom će se svijetu 24. srpnja obilježavati drugo izdanje Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba, o temi: „Rod donose i u starosti“, javlja Vatican news. U bazilici svetoga Petra će, po nalogu pape Franje, kardinal Angelo De Donatis, Papin generalni vikar za rimsku biskupiju, slaviti misu s početkom u 10 sati, upravo na dan kada će Papa započeti svoje putovanje u Kanadu. Za taj je dan predviđen Papin posjet Svetištu svete Ane te susret s mladima i starijim osobama u jednoj osnovnoj školi u Iqaluitu.

Preporuča se posjet ili pratnja starijih osoba

Dva su načina za sudjelovanje u obilježavanju toga dana, koje predlaže Dikasterij za laike, obitelj i život: slavljenjem mise ili posjetom starijim osobama koje su same. Dikasterij za laike, obitelj i život razne je biskupije opskrbio nizom pastoralnih i liturgijskih materijala i prijedloga koji su dostupni na web stranici dikasterija. Među ostalim, preporučuje se posjet ili pratnja starijih osoba. Crkva, naime, za takav čin daje potpuni oprost onima koji to učine u danima blizu 24. srpnja.

U Papinoj poruci za taj dan, u kojoj se starije osobe pozivaju biti začetnici revolucije nježnosti, podsjeća se da je posjet starijima djelo milosrđa našeg vremena. U pismu upućenom župnicima biskupije i starijim osobama u Rimu, kardinal De Donatis ističe kako bi bilo lijepo razmisliti o nekom jednostavnom i značajnom trenutku za starije osobe, kao što je večernja misa na otvorenom, s blagoslovom starijih osoba i zajedničkom večerom. Potičem vas da u toj prigodi posjetite starije osobe kod kuće ili u domovima za umirovljenike – napisao je kardinal De Donatis.

Skrb za starije osobe i njihov dijalog s novim generacijama stalna su briga pape Franje koji je veliki dio ovogodišnjih općih audijencija srijedom posvetio katehezama o starosti.

Kardinal Kevin Farrell, pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život, primijetio je pak da nas Svjetskim danom djedova, baka i starijih osoba Papa potiče da postanemo svjesni važnosti starijih osoba u životu društava i naših zajednica, te da to ne bude nešto sporedno nego strukturalno.

Papa Franjo je 2021. godine odredio da se taj dan slavi svake godine četvrte nedjelje u srpnju, oko blagdana svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake. Skrb za starije osobe i njihov dijalog s novim generacijama stalna su briga pape Franje koji je veliki dio ovogodišnjih općih audijencija srijedom posvetio katehezama o starosti. Osim toga, molitvena nakana koju povjerava cijeloj Crkvi preko Papine svjetske molitvene mreže, u ovom je mjesecu posvećena upravo starijim osobama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja