Budi dio naše mreže

Četiri tornja svjetski poznate crkve Svete obitelji (Sagrada Familia) u Barceloni, u čast četvorice evanđelista, svečano su blagoslovljeni u nedjelju na večer, izvijestila je KNA.

/ hjb

Za vrijeme misnog slavlja u crkvi, prvi put su osvijetljena četiri mramorna kipa na vrhovima tornjeva visokih 135 metara s likovima lava, bika, anđela i orla, a koji simboliziraju četiri evanđelista. Simbole evanđelista u bijelom je mramoru isklesao kipar Xavier Medina Campeny.

Tornjevi s likovima anđela i orla, koji predstavljaju evanđeliste Mateja i Ivana, dovršeni su u rujnu. Lav, koji simbolizira evanđelista Marka i bik, koji predstavlja evanđelista Luku, na vrhove tornjeva postavljeni su već proteklih godina.

Četiri tornja evanđelista okružuju Isusov toranj, koji se još gradi i koji bi s 172,50 metara trebao biti najviši crkveni toranj na svijetu. Kad se potpuno dovrši, crkva Svete Obitelji trebala bi imati ukupno 18 tornjeva.

Apostolski nuncij u Španjolskoj nadbiskup Bernardito Auza opisao je crkvu kao “jednu od najvećih kršćanskih pjesama na zemlji”. “To kameno umjetničko djelo pokazuje smjer prema najuzvišenijemu, prema vječnosti”, rekao je.

Crkva Svete Obitelji u Barceloni, po nacrtu Antonia Gaudía, gradi se od 1882. i spada među najpoznatije crkvene građevine na svijetu, a 2005. uvrštena je na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. Papa Benedikt XVI. udijelio joj je naslov “basilica minor”.

Bilo je predviđeno da crkva bude dovršena 2026., na Gaudíev stoti rođendan, ali je dovršetak odgođen na neodređeno vrijeme zbog zastoja radova uzrokovanih pandemijom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja