Budi dio naše mreže

Nikaragvanski biskup Rolando José Álvarez Lagos vraćen je u srijedu 5. srpnja u zatvor nakon što su propali pregovori između nikaragvanskih biskupa i vlade diktatora Daniela Ortege.

/ lm

Prema ACI PrensiCNA-ovom partneru za vijesti na španjolskom jeziku, biskup Álvarez, ordinarij biskupije Matagalpa u Managui, pušten je u ponedjeljak 3. srpnja, ali je vraćen u pritvor poslije dva dana, nakon što je odbio udovoljiti zahtjevu Ortegina režima da ode u egzil, prenosi Katolički tjednik.

Otkako je bio pušten u ponedjeljak, biskup je smješten u sjedištu Nikaragvanske biskupske konferencije (Conferencia Episcopal de Nicaragua, CEN) u glavnom gradu Managua.

Nikaragvanska novinska agencija Divergentes, 5. srpnja izvijestila je kako CEN i Vatikan pregovaraju s Orteginom vladom u Álvarezovo ime.

Nikaragvanska aktivistica za ljudska prava Bianca Jagger napisala je u tweetu od 4. srpnja kako je obaviještena da režim namjerava protjerati Álvareza u Rim.

U izjavi od 5. srpnja, pomoćni biskup Nadbiskupije Managua mons. Silvio José Báez rekao je kako mu je mons. Álvarez kazao „kako neće napustiti Nikaragvu ni iz kojeg razloga osim ako mu Papa to ne naredi.“ „Dodao je da je to bila odluka koju je donio u savjesti pred Bogom. Dakle, nema se o čemu pregovarati. Poznajem Rolanda i on nikada ne bi odustao od odluke koju je donio po savjesti“, dodao je mons. Báez.

Podsjetimo, nakon što je progovorio protiv Ortegina sve većeg progona Katoličke Crkve, biskup Álvarez (56) uhićen je 2022. i naknadno osuđen 10. veljače jer se odbio ukrcati u zrakoplov koji je prevozio 222 politička disidenta, uključujući četiri svećenika, koji su prebačeni u SAD, u dogovoru sa State Departmentom. Mons. Álvarez osuđen je na 26 godina i 4 mjeseca zatvora zbog izdaje i oduzeto mu je državljanstvo Nikaragve.

Pod diktaturom Ortege i njegove supruge i potpredsjednice Rosario Murillo, stotine Nikaragvanaca, uključujući svećenike i redovnike, proizvoljno su uhićene i deportirane, crkvena imovina je zaplijenjena, a vjerska sloboda je uvelike ograničena. U ožujku, nakon što je papa Franjo oštro kritizirao Ortegin režim, usporedivši ga s Hitlerovom Njemačkom, diktatura je zatvorila veleposlanstvo Svete Stolice u Nikaragvi, službeno prekinuvši sve diplomatske veze s Vatikanom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja