Budi dio naše mreže

Braća Svetog Samostana u Asizu za stogodišnjicu časopisa San Francesco pripremili su se pokretanjem digitalnog fonta kako bi, u duhu Crkve, obilježili važne jubileje.

/ hjb

Font Franciscus, koji su stvorili franjevci iz bazilike Svetoga Franje i dizajneri Studiogusto, spaja tradiciju i modernost i ima za cilj odražavati franjevački identitet, “sposoban za trajnu obnovu jer je poruka Asiškog sveca uvijek aktualna”, prenosi portal Asiškog samostana.

Stilske značajke fonta

“U svim slovima postoji dualizam između osjetljivih krivulja i geometrijskih rubova. Ova kvaliteta fontu omogućava vrlo dobro djelovanje u različitim kontekstima, prilagođavajući se dimenzijama naslova, ali i tekstovima”, piše Studiogusto o svojoj najnovijoj suradnji s Generalnom kustodijom, vjerskom ustanovom koju čini monumentalni kompleks Svetog samostana i bazilike Svetoga Franje u Asizu.

Studiogusto je razvio potpuno novi serijski tipografski sustav za prikazivanje časopisa “Revije San Francesco” i novih internetskih stranica, nadahnutih poviješću Crkve. “Naš prvi korak uoči dizajniranja novog fonta bio je temeljito historiografsko istraživanje. Zaronili smo u zadivljujući svijet franjevačkih knjižnica unutar katedrale, analizirali bibliografske arhive, uključujući ‘Hvalospjev stvorenja’ i freske katedrale, kako bismo utvrdili neke karakteristične osobine tadašnjega gotičkog stila”, zaključuju dizajneri.

Font Franciscus je dobitnik nagrade European Design Award

“Nakon nagrade kojom smo počašćeni, pozvani smo ispisati, čak i ovim inovativnim fontom, novi humanizam koji nadahnuće crpi na srcu Franje Asiškog. Franciscus je doprinos koji proizlazi iz dugogodišnje predanosti svijetu komunikacije i istraživanja i sigurno će značiti kulturnu prekretnicu u digitalnom svijetu. S Franciscusom ćemo pisati nove stranice života”, poručuje voditelj Tiskovnog ureda Samostana u Asizu fra Enzo Fortunato.

Uglate značajke fonta, tipične za srednjovjekovno gotičko pisanje, bile su polazna točka stvaranja fonta koji spaja tradiciju i modernost. Recimo na kraju da će Franciscus biti otvorenog koda, besplatno dostupan za preuzimanje svima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja