Budi dio naše mreže

Katolička Crkva zajedno s Evangeličkom reformiranom Crkvom u Švicarskoj pokreće novu inicijativu za pomoć strancima u potrebi Nakon što su prije dvije i pol godine zajedno pokrenuli Inicijativu za odgovorno poslovanje.

/ IKA

Nakon što su prije dvije i pol godine zajedno pokrenuli Inicijativu za odgovorno poslovanje, katolici i evangelici novom inicijativom žele pomoći potrebitim strancima u Švicarskoj.

Naime, od revizije Zakona o strancima iz 2019., uredi za migracije mogu protjerati strance bez švicarske putovnice ako primaju socijalnu pomoć. U zajedničkom pismu državnom vijeću predsjednik Švicarske biskupske konferencije biskup Felix Gmür i predsjednica Evangeličke reformirane Crkve Rita Famos zauzimaju se za migrante. Tvrde da ljudi imaju pravo na pomoć kada se suoče s financijskim poteškoćama. „To je zapisano u saveznom ustavu i odnosi se na sve, bez obzira na njihovo podrijetlo.“ Upravo je rizik od protjerivanja ono zbog čega se mnogi stranci odriču socijalne pomoći.

Situacija predstavlja težak fizički teret za pogođene i otežava im reintegraciju u društvo i posao.

Nacionalno vijeće odobrilo je zastupničku inicijativu „Siromaštvo nije zločin“ nacionalne vijećnice Samire Marti prošle jeseni s nešto manje od 96 glasova za i 85 protiv. Međutim, državno političko povjerenstvo Vijeća zemalja u Bernu ove je godine odbacilo inicijativu sa sedam naspram šest glasova.

Prema baselskom biskupu Felixu Gmüru i Riti Famos, pogođeni stranci često su obitelji s djecom koja su rođena u Švicarskoj, ondje pohađaju školu ili se obrazuju. „Posebno su pogođeni samohrani roditelji“, podsjetili su. Stoga poručuju da se pomoć ubuduće više ne bi trebala moći odbiti, ni stranci protjerati, piše Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja