Budi dio naše mreže

Za dugovječnost emisije Sacro ritam koja se na Hrvatskome katoličkom radiju emitira od 26. lipnja 1998. godine, zahvalnica za doprinos i razvoj HKR-a uručena je, prigodom obilježavanja 25 godina djelovanja radija, Slavku Nediću koji je na hrvatskoj glazbeno-duhovnoj sceni prisutan već 50 godina.

/ ab

Životopis

Emisija Sacro ritam, pokrenuta je s ciljem praćenja, predstavljanja i promicanja hrvatske Cro sacro scene poput festivala duhovne glazbe, najave koncerata, promocije albuma, izvođača i zajednica mladih.

Pored toga Sacro ritam je pokretač i mnogih inicijativa i akcija koje su na hrvatskoj glazbeno-duhovnoj sceni ostavile traga. Neke od njih su:

Advent u novom ruhu (poticaj obrađivanja pučkih adventskih pjesama u novom ruhu). Iz te inicijative je nastao i istoimeni album koji je 2003. godine dobio nominaciju za Porina u kategoriji najbolji album popularne duhovne glazbe.

Pokrenuta je 2005. godine slična akcija s korizmenim pjesmama pod nazivom „Korizma u novom ruhu“ u kojoj se ekipa HKR-a zaputila u Rijeku, Osijek, Split i Dubrovnik i tamo snimala zborove mladih koji su imali zadatak pripremiti nekoliko korizmenih skladbi. Iz te akcije nastao je istoimeni album „Korizma u novom ruhu“.

Emisija Sacro ritam, pokrenuta je s ciljem praćenja, predstavljanja i promicanja hrvatske Cro sacro scene.

– „Naša misa“ – projekt oko pomoći u organizaciji pjevanja na misama mladih.

– „Popularni Porin“ – iniciranje ponovnog pokretanja kategorije za najbolji album popularne duhovne glazbe unutar glazbene nagrade Porin te nastojanje oko njezina oblikovanja i sudjelovanje u radu ekspertne komisije;

– pokretanje „Cro sacro etikete“ kao diskografske suradnje Hrvatskoga katoličkog radija i Croatia Recordsa s ciljem objavljivanja i predstavljanja albuma popularne duhovne glazbe.

Cro sacro Maksimir, veliki odnosno brojem izvođača najveći koncert duhovne glazbe u Hrvata. U dva dana (19. i 20. lipnja 1999. godine) u parku Maksimir je nastupilo više od 50 izvođača.

Emisija Sacro ritam i njezin autor i urednik Slavko Nedić su za svoj rad dobili nekoliko vrlo značajnih priznanja:

– priznanje Fender-Mega muzika za ukupni doprinos hrvatskoj glazbi (2016.)

– priznanje Hrvatskog društva katoličkih novinara za 20 godina postojanja (2018.)

– brončani mikrofon nagrada Hrvatske udruge hrvatskih radijskih nakladnika HURIN-a (2018.)

Pored emisije Sacro ritam Slavko Nedić je tijekom 25 godina na HKR-u pokrenuo i vodio još nekoliko emisija: Glazbene novice, Glazbene minute, Inozemna duhovna glazba, Vrijeme za gospel, Lijepom našom uzduž i poprijeko, HKR rock club, Glazba bez riječi, U društvu sa …, Croatia Records vas nagrađuje, Novi zvuk, Retro fon, Evergreen blok, Lagano za dušu i tilo, Klasične minute, Gost urednik, Gost glazbeni urednik, Mojih 5 za 5, Vrijeme za klasiku, Koncertna večer na HKR-u, Noć hrvatskih glazbenika i Ljudi iz sjene.

Urednik emisije Slavko Nedić već skoro 50 godina aktivno je prisutan na hrvatskoj glazbeno duhovnoj sceni.

Taj put je započeo 1974. godine u Bolu na Braču svirajući bubanj u grupi Akvinac koja je, pod vodstvom p. Mije Horvata glazbeno animirala misno slavlje na Misi mladih u Veloj crikvi.

Dolaskom u Zagreb (1980. godine) priključuje se dr. Tomislavu Ivančiću svirajući na studentskoj misi u Frankopanskoj. S nekolicinom njih osniva Grupu F s kojom nastupa na Uskrs festu 1981. i 1982. godine.

Od 1983. godine preuzima glazbeno animiranje mise mladih u Grabi (kapelici bl. Augustina Kažotića). Iste godine osniva i grupu Karizma s kojom nastupa na Uskrs festu od 1983. do 2000. godine.

S Karizmom objavljuje i dva albuma duhovne rock glazbe „Pobjednici smrti“ (1984.) i „Ako sam već rijeka” (1987.) godine. Surađivao je i pomagao mnogim grupama (Kefa, Dominik, Tau, Glas, Nebeski grad, Misterij, Betlehem, Sliryc 33, Angels of Blues i grupa RiM. Od 2012. godine voditelj je dječjeg zbora Kažotići u Župi bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Do sada je komponirao tristotinjak skladbi (s duhovnom i drugom tematikom), te kao skladatelj, aranžer, glazbeni producent ili studijski glazbenik objavio je više od 70 nosača zvuka od kojih je velik broj iz područja novije duhovne glazbe: Kefa, Glasnici nade, Navještenje, Ivo Fabijan, 5 D, Sanctus, Knežija, Arabeske, Zvonko Palić, Hosana, Damir Topić, Misterij i Kefa Stijena iz Zagreba, Jukić iz Sarajeva, Alfa iz Novog Šehera, Te Deum iz Slavonskog Broda, Anima iz Koprivnice, Apostoli mira iz Mađareva te Tau iz Tolise.

Pored skladbi komponirao je i nekoliko većih glazbenih djela:

  • neoklasična suita u 24 stavka Slike iz Hrvatske (objavljena 1997. godine);
  • mjuzikl Zaljubljeno voće i povrće na tekst Ane Horvat (praizvedb, svibanj 1999. godine);
  • oratorij Trinaesti učenik na tekst Ivana Goluba;
  • oratorij Na križu Križ na tekst Mate Marčinka;
  • rock opera Muka Kristova (nedovršena – započeta 1987. godine) prema istoimenoj drami Rajmunda Kuparea, na libreto Nenada Mirka Novakovića i Ive Čuvala
  • suita Mojoj majci.
  • U mjuziklu Sarajevski krug, jedinom mjuziklu s ovih prostora koji je pokazno igran i u Brodwayu Slavko Nedić je, uz Edina Dinu Zonića koautor glazbe i aranžmana, a tekstove su napisali Rade Čikeš Medan, Edin Dino Zonić i Mustafa Tanović.
  • Radio je glazbu za kazališnu predstavu: Prsten želja (produkcija kazalište Žar ptica), te aražmane za predstave „Iznenađenje” i „Šegrt Hlapić” (glazba Emilio Kutleša)

Pored skladateljskog i obrađivačkog (aranžerskog) rada bavi se i pisanjem. Od 1996. godine bio je redoviti kolumnist u listu Status – glasilo HGU, u kojem je objavio više od 20 tekstova u dvije kolumne „Midi glazba” i „Popularna duhovna glazba u Hrvatskoj“.

Slavko je do danas komponirao oko tristotinjak skladbi.

U listu za mlade „Pogled“ imao je stalnu glazbenu kolumnu „SlaNe note“ koju je 2011. godine prebacio na novi Laudatov portal „Laudato.hr. Danas je redoviti kolumnist glazbenog portala „glazba.hr”.
Također je objavljivao tekstove i u listovima Mega Muzika, Glas Koncila, Spectrum, Sveta Cecilija, Mi list mladih i Crkva u malom.

Kao urednik potpisuje nekoliko pjesmarica duhovne glazbe: „Svi slavimo Gospodina” (objavljena u tri izdanja: Jelsa 1986., 1987. i 1995.), Uskrsna pjesmarica (Zagreb 1994.) te pjesmarica Uskrs festa od 2002. do 2008. godine.

Kao organizator, član žirija ili savjetnik sudjelovao je u oblikovanju mnogih festivala duhovne glazbe: Hodočašće u došašće, Stepinčeve note, Frama fest, Duga, Krapina fest, Don Bosco fest, Zlatna harfa, Dobri Pastir i Sudamja fest. Dugodišnji je član ocjenjivačkih komisija Uskrs festa od 2002. godine i njegov umjetnički direktor.

Kao urednik potpisuje nekoliko pjesmarica duhovne glazbe.

Na Hrvatski katolički radio dolazi 1998. godine i pokreće emisiju Sacro ritam. Već sljedeće godine postaje urednik duhovne glazbe, a 2000. i urednik glazbenog programa. Za svoj autorski i urednički rad Slavko Nedić je dobio Porina 2008. godine za album „Čovjek i Bog iz Nazareta” te još 6 nominacija. Slavko Nedić redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja.

Od Gospodina sam puno primio

„Ništa u životu nisam radio zbog nagrada i priznanja, smatram da sam od Gospodina puno primio pa trebam i puno davati ipak, lagao bih kad ne bih priznao da mi godi kad nešto od tog bude i zamijećeno“, rekao je Slavko koji je u povodu proslave 25. rođendana Hrvatskoga katoličkog radija napisao, u suradnji s Marinom Perišem, pjesmu „Živim uz radio“.

Od 2000. urednik je glazbenog programa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja