Budi dio naše mreže

Papinska misijska djela Hrvatske i Bosne i Hercegovine pripremila su materijale namijenjene misijskoj animaciji djece u župnim zajednicama tijekom došašća. Misijske kutijice i misijske narukvice moći će se naručiti u župama ili u školama. Cilj je pripremiti djecu za Dan svetog Djetinjstva, koji se slavi na Bogojavljenje, 6. siječnja. Na taj dan svi prijatelji misija, a osobito djeca, imat će prigodu, molitvama i darovima, pomoći djeci diljem svijeta.

/ Nevenka Puškarić

O kakvim se misijskim materijalima radi? U prvom redu ta zanimljiva brošura sadrži materijale za misijski život djece tijekom četiri tjedna došašća, zatim tu je prilog o Pjevačima Betlehemske zvijezde, prigodna meditacija, radionica za djecu predškolske dobi, igrokaz te prijedlog homilije i molitvu vjernika za Dan djela svetog Djetinjstva.

Papinska misijska djela već godinama izdaju različite materijale u povodu velikih misijskih dana, u nadi da posluže u oblikovanju misijske duše vjerničkog puka. „Misije su srce Crkve”, podsjeća se  u prigodnoj brošuri  „Došašće s dječakom sa Salomonskih otoka” i poručuje kako imamo svetu dužnost pridružiti se, molitvom i materijalnim darovima, našim misionarima u naviještanju Isusa Krista. U brošuri se, među ostalim, navodi:

U svojem pismu, kojeg je uputio svim biskupima svijeta i cijeloj Crkvi 2017. godine, papa Franjo najavio je izvanredni, sveti mjesec misija – listopad 2019. i istaknuo: ‘Nemojmo se bojati poduzeti, s povjerenjem u Boga i s puno hrabrosti, promjene navika, stilova, rasporeda, jezika i svake crkvene strukture, da postanu prikladan kanal za evangelizaciju današnjeg svijeta’.

U tom duhu i mi vas potičemo da iskoristite ove materijale i da ih istinski upotrijebite u vašim kršćanskim zajednicama. Sve što se u njima nalazi zasigurno će vam poslužiti u vašem pastoralnom djelovanju. Uz redovite informacije o Djelu sv. Djetinjstva i o Pjevačima Betlehemske zvijezde, ove godine, kroz četiri tjedna Došašća, upoznat ćemo – Salomonske Otoke, gdje djeluju naše misionarke milosrdnice sv. Vinka Paulskoga.

Tko je Kevin, dječak sa Salomonskih otoka?

Ove godine mali misionari u vrijeme došašća hodat će prema Betlehemu u društvu dječaka koji se zove Kevin, njihovog vršnjaka sa Salomonskih Otoka. Brošura „Došašće s dječakom sa Salomonskih otoka” donosi tako u prvom redu crtice iz života Kevina, 14-godišnjeg dječaka s otoka Malaiti. Među ostalim, doznaje se kako se kod Kevina slavi Božić, ali i o tome kako se molitva ‘Oče naš’ moli na lokalnim jezicima. Kevin u brošuri priča o svojim školskim brigama i o svojoj obitelji.

Kevin živi s roditeljima i devetero braće i dvije sestre. Osnovna škola na Solomonskim otocima traje šest godina, a srednja sedam. Kevin je završio peti razred osnovne škole, koja ima oko 600 učenika. „Neki moji prijatelji dolaze u školu iz sela koja su udaljena čak 50 km od nas. Svi putuju pješice, i to većinom bosi, no nađe se netko i s japankama. Od moje kuće škola je udaljena samo dva kilometra, što nije daleko, ali da bismo iz svojeg sela došli do škole, moramo prijeći most. Taj most tijekom plime prekrije more, tako da moramo gaziti kroz vodu do koljena. Čak i kad časne sestre autom idu preko mosta, nekada moraju čekati tri sata da se more povuče. Rekle su da će sagraditi novi most uz pomoć prijatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pa smo zbog toga svi radosni”.

Foto: misije.hr

Kevin voli ići u školu i dobar je učenik. Kad odraste želio bi biti učitelj. No, odlazak u školu za njega je svake godine neizvjestan. „Često je mojim roditeljima problem platiti školarinu, koja se plaća svake godine. Kao i drugi roditelji, snalaze se radeći u vrtu i zarađujući ‘novac’ od školjaka (tradicionalni ‘novac’ na Malaitiju, koji se kasnije mijenja za pravi, papirnati novac). Neki roditelji hrane svinje i kokoši, pa, ako što mogu prodati onda time plate školarinu. No, nažalost novca uvijek nedostaje, pa smo zahvalni misionarkama, koje nam pomažu u plaćanju školarine, koliko kome nedostaje…”, kaže Kevin.

Uz opisanu brošuru „Došašće s dječakom sa Salomonskih otoka”, Papinska misijska djela izdala su i Adventski kalendar koji će poslužiti da se djeca mogu svaki dan pripremati za Božić.

Uz Adventski kalendar, kako bi djeca što bolje upoznala daleka otočja na kojima djeluju misionarke Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, za njih je pripremljena i karta Salomonskih Otoka sa zanimljivostima o toj otočnoj zemlji. Na kraju, napravljen je prekrasan animacijski plakat.

Župne zajednice ili škole mogu dodatno naručiti misijske kutijice i misijske narukvice i na takav način poticati djecu da daruju njihov dar za vršnjake u misijama.

Svi materijali dostupni su na web stranicama Papinskih misijskih djela Hrvatske i Bosne i Hercegovine (www.misije.hr / www.missio.ba).

Što je Papinsko misijsko Djelo sv. Djetinjstva?

Papinsko misijsko Djelo sv. Djetinjstva organizirano je u više od 150 zemalja svijeta i već 175 godina djeluje kao dječji kršćanski pokret za pružanje duhovne i materijalne pomoći najmlađima. Podupire više od 2.500 projekata vezanih uz djecu u različitim misijskim zemljama: izgradnja škola, sirotišta i bolnica, pomaganje različitih dječjih duhovnih projekata po župama, dječjih pokreta i udruženja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja