Budi dio naše mreže

'Treba osmišljavati vlastiti život vrijednostima, izgrađivati sustav vrednota i spremnost za žrtvu kako bismo frustrirajuće trenutke u životu lakše podnijeli. Važno je da nas ne zahvati strah i panika jer strah je loš savjetnik', poručio je pater Nikić.

/ Domagoj Puljizović

Nakon tragičnih događaja u Srbiji zbog kojih je tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić najavio strožu kontrolu oružja i streljiva te potpuno razoružavanje zemlje istražili smo što iz svega možemo naučiti te kako se u zabrinjavajućim okolnostima uopće postaviti.

Predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga Alma Rovis Brandić u razgovoru za Hrvatski katolički radio osvrnula se na poteškoće u odgoju s kojima se suočavaju brojni roditelji.

Autoritet je u rukama roditelja

Svaki roditelj treba nadzirati svoje dijete, no pritom ne ulaziti u hiperprotekciju, istaknula je Rovis Brandić. Autoritet svakako mora ostati u rukama roditelja.

Nemojte na djecu spuštati svoju odgovornost. Vi ste odgovorni i vi ste oni koji postavljaju granice. Normalno je da ih pokušavaju probiti. Mudar roditelj će granice pomicati u onoj mjeri u kojoj je njegovo dijete stasalo i onoliko koliko dijete može biti sigurno u okviru proširenih granica

“Nemojte na djecu spuštati svoju odgovornost. Vi ste odgovorni i vi ste oni koji postavljaju granice. Normalno je da ih pokušavaju probiti. Mudar roditelj će granice pomicati u onoj mjeri u kojoj je njegovo dijete stasalo i onoliko koliko dijete može biti sigurno u okviru proširenih granica”, kazala je Rovis Brandić.

Potaknuti nedavnim tragedijama brojni roditelji propituju odgajaju li dobro svoju djecu. Svima njima Rovis Brandić poručuje: “Budite budno prisutni i pratite svoju djecu, ali ne tako da ih sputavate u odrastanju ili tako da umjesto njih obavljate sve što djeca mogu sama obaviti. Djecu je nužno osamostaljivati”.

Ključan je fokus na ono dublje

Dijete u poteškoćama na različite načine komunicira s roditeljem, rekla je Rovis Brandić.

„Djeca nam šalju signale kroz neprihvatljiva ponašanja, kroz otuđenje i kroz povlačenje u sebe. Mi nećemo riješiti problem ako se budemo fokusirali na pojavni oblik ponašanja. Moramo se fokusirati na ono puno dublje. Na problem koji je kod djeteta prisutan, a to ćemo moći ako smo budno prisutni u njihovim životima”, zaključila je socijalna pedagoginja.

Rovis Brandić naglasila je kako djecu treba učiti pravim vrijednostima i socijalno emotivnim vještinama.

„To su vještine potrebne za život. One nam pomažu da razumijemo sebe. Da razumijemo i prihvaćamo druge. Da poštujemo sebe i druge i da možemo razlikovati ponašanje od osjećaja. Te vještine nužno su potrebne svakom djetetu, a ne samo onoj djeci koja su u pojačanom riziku za razvoj nekih problema u ponašanju”, istaknula je Rovis Brandić.

Loše djelo ne smije postati inspiracija

U izvještavanju o tragičnim događajima u Srbiji na ispitu su pali i brojni mediji, primijetila je Rovis Brandić.

„Treba mudro promišljati na koji ćemo način prikazivati ovakve sadržaje. Naravno da javnost ima pravo znati što se događa, no osoba koja je počinila loše djelo ne smije postati neka vrsta negativnog heroja odnosno inspiracija ili motivacija ikome”, naglasila je HKR-ova sugovornica.

Što se odgojno-obrazovnog sustava tiče, vremena su se promijenila i danas je interdisciplinarni pristup jednostavno nužan, naglasila je socijalna pedagoginja.

„Nekad se govorilo da je za odgoj djeteta potrebno cijelo selo, a danas je potrebna sinergija svih onih koji su zaduženi za odgoj djece. Imamo divnih iskustava i krasnih ustanova u kojima je interes djeteta na prvome mjestu i to treba biti osnovni kriterij”, zaključila je Rovis Brandić.

Učenici u molitvi pokazali empatiju za stradale

Vjeroučitelj Eduard Kožul istaknuo je kako je ponosan na učenike srednje škole u Dugom Selu koji su prema stradalima u Srbiji pokazali empatiju i suosjećanje dostojanstvenim činom.

Na početku svakog sata imamo se običaj pomoliti. Moji su učenici sami tražili da sat započnemo molitvom za pokoj duše stradalih i da Bog pritekne u pomoć svima onima koji su bili pogođeni tom tragedijom

“Na početku svakog sata imamo se običaj pomoliti. Moji su učenici sami tražili da sat započnemo molitvom za pokoj duše stradalih i da Bog pritekne u pomoć svima onima koji su bili pogođeni tom tragedijom. Svjesni su grozote koja se dogodila i odgovorni što se tiče vlastitog ponašanja”, rekao je Kožul.

Strah nije dobar savjetnik

No, svijet ipak nije neprijateljsko mjesto kakvim se trenutno čini, potvrdio nam je svećenik i psiholog pater Mijo Nikić koji je kazao da strah nije dobar savjetnik, ali kako treba na umu imati da je ljudska psiha zagonetna i da u svima postoje mračni prostori duše u kojima se nalaze psihotraume, frustracije i strahovi potisnuti u podsvijest.

Treba osmišljavati vlastiti život vrijednostima, izgrađivati sustav vrednota i spremnost za žrtvu kako bismo frustrirajuće trenutke u životu lakše podnijeli. Važno je da nas ne zahvati strah i panika jer strah je loš savjetnik

“Isus je rekao da iz ljudskog srca izlaze sva zla. Treba osmišljavati vlastiti život vrijednostima, izgrađivati sustav vrednota i spremnost za žrtvu kako bismo frustrirajuće trenutke u životu lakše podnijeli. Važno je da nas ne zahvati strah i panika jer strah je loš savjetnik. U paničnom napadaju čovjek vidi opasnost i tamo gdje je nema. Treba živjeti razborito, uključiti razum što više i znati kontrolirati svoje emocije. Važno je naše emocije odgajati i ne dati da nas one preplave i da se utopimo u njima, a uvijek dati prednost razumu koji stvari vidi objektivno i malo dalje”, poručio je pater Nikić.

Pater Nikić dao je i poruku ohrabrenja svim vjernicima: “Treba uključiti u sebi istinu da je Bog ljubav i da nas anđeli čuvaju, da nije ovaj svijet tako neprijateljski kao što ponekad izgleda”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja