Budi dio naše mreže

Hrvatski sabor izabrao je 9. i 10. lipnja 1687. svetog Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda. Ta će se 336. obljetnica slaviti 336. put u subotu 10. lipnja 2023. misom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koju će predvoditi dr. sc. Jakov Rađa, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

/ dp

Izbor svetoga Josipa za zaštitnika Hrvatske obilježit će se po 336. put u subotu, 10. lipnja. Tim povodom slavit će se misa u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koju će predvoditi dr. sc. Jakov Rađa, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Euhatstijsko slavlje započet će u 11 sati, a prethodit će pobožnost svetom Josipu i prilika za ispovijed. Istoga dana članovi Molitvenog vijenca Prečistog Srca Josipa održat će svoj 3. nacionalni susret. Nakon mise u 14 sati bit će euharistijsko klanjanje, objavljeno je na mrežnoj stranici svetišta.

Podsjetimo, Hrvatski sabor izabrao je 9. i 10. lipnja 1687. svetog Josipa za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva odnosno hrvatskog naroda, a na 37. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008. Sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) na proljetnom zasjedanju 1972. istaknula kako je “odluka Hrvatskog sabora iz 1687., kojom se sv. Josip proglašuje nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva, i sada na snazi, jer sabor nije imao u vidu apstraktno Hrvatsko Kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta. To je proglašenje na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića bilo pravovaljano sa svjetovne i crkvene strane, i kasnije nije nikada osporeno”, zaključila je HBK.

Odluka Hrvatskog sabora iz 1687., kojom se sv. Josip proglašuje nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva, i sada na snazi, jer sabor nije imao u vidu apstraktno Hrvatsko Kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta

Svaki svjesni vjernik u Republici Hrvatskoj, svake godine barem jedanput mogao bi izvršiti jednu trodnevnicu u čast svetom Josipu za Domovinu i tako pružiti svoj doprinos za opću dobrobit hrvatskog naroda. Prikladni dani za ovu trodnevnicu jesu od 8. do 10. lipnja jer tih je dana sabor donio spomenutu odluku, ili od 16. do 18. ožujka, dakle, prije svetkovine sv. Josipa ili prije blagdana sv. Josipa Radnika, od 28. do 30. travnja.

Na 37. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008. Sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja