Budi dio naše mreže

Teroristički plan kodnog imena "Bojinka" policija je slučajno otkrila na današnji dan, 6. siječnja prije nego su ga urotnici uspjeli provesti u djelo.

/ md

Radilo se o velikom terorističkom projektu, koji je uključivao atentat na papu sv. Ivana Pavla II., postavljanje bombi na čak 11 putničkih zrakoplova i zalijetanje avionom u sjedište američke CIA-e, javlja povijest.hr.

Atentat na papu trebao je biti proveden za vrijeme njegovog posjeta Filipinima u povodu proslave Svjetskog dana mladih 1995. godine. Bombaš-samoubojica trebao je biti obučen kao svećenik i približiti se papi, a zatim aktivirati bombu.

Planovi atentata otkriveni su nakon izbijanja požara u stanu u kojem su boravili teroristi. Stan se nalazio u Manili, glavnom gradu Filipina, kamo je papa trebao stići 6 dana kasnije – 12. siječnja 1995. godine.

Filipinska policija otkrila je cijelu urotu na osnovu dokumenata koji su zatečeni u djelomično izgorjelom stanu.

Vođe urotnika koji su planirali cijelu akciju bili su islamski teroristi Ramzi Jusef i Halid Šeik Muhamed. Obojica su bili povezani s Al-Kaidom. Nakon otkrivanja planova odustali su od njihovog provođenja.

Danas su njih obojica u zarobljeništvu u SAD-u, s time da je Halid Šeik Muhamed zatvoren u poznatoj američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja