Budi dio naše mreže

Pravoslavni carigradski patrijarh izrazio je želju da kršćani na Istoku i Zapadu počnu slaviti Uskrs na „jedinstveni datum“ umjesto da se pridržavaju odvojenih kalendara.

/ mk

Kako piše Orthodox Times carigradski patrijarh Bartolomej I., koji nosi titulu „prvoga među jednakima“ u istočnom pravoslavlju, kazao je da je skandal „odvojeno slaviti jedinstveni događaj jednog uskrsnuća jednog Gospodina“.

Ekumenski je patrijarh to izrekao tijekom homilije 31. ožujka, kada je proslavljen Uskrs po zapadnom kalendaru i Druga korizmena nedjelja po istočnom kalendaru.

„Od srca pozdravljamo sve kršćane diljem svijeta koji danas slave sveti Uskrs. Molimo Gospodina Slave da nadolazeće slavlje Uskrsa sljedeće godine ne bude samo slučajna pojava [jer će na isti nadnevak biti i Uskrs i Vaskrs, op.prev.], već prije početak jedinstvenog datuma za njegovo svetkovanje u istočnom i zapadnom kršćanstvu“, rekao je patrijarh te istaknuo da je Pravoslavna Crkva Carigrada poslala predstavnike u kršćanske zajednice koje su slavile Uskrs 31. ožujka „kako bismo izrazili naše srdačne želje“. Također je poručio da je ovaj napor „posebno značajan“ jer se približava 1700. obljetnica Prvog koncila u Niceji 325. Taj se susret dogodio u vrijeme kada su Istočna i Zapadna Crkva bile u punom međusobnom zajedništvu.

Molimo Gospodina Slave da nadolazeće slavlje Uskrsa sljedeće godine ne bude samo slučajna pojava, već prije početak jedinstvenog datuma za njegovo svetkovanje u istočnom i zapadnom kršćanstvu.

„Među ključnim raspravama [Nicejskog sabora] bilo je pitanje uspostavljanja zajedničkog vremenskog okvira za uskrsne svečanosti. Optimisti smo jer postoji dobra volja i raspoloženje s obje strane“, rekao je Bartolomej I.

Papa Franjo također je izrazio nakanu postizanja dogovora o utvrđivanju zajedničkog nadnevka Uskrsa. Papa je 2015. rekao kako se dvije Crkve „moraju dogovoriti“, a slično je govorio drugom prigodom kada je naglasio kako je nejedinstvo skandal te se našalio kako kršćani mogu reći jedni drugima: „Kada je Krist uskrsnuo od mrtvih? Moj Krist je uskrsnuo danas, a tvoj sljedeći tjedan.“

Ipak, iako je ovo veliki znak na putu vidljivoga jedinstva kršćana teško je očekivati da bi ideju podržala najveća pravoslavna Crkva – Ruska, koja je carigradskog patrijarha Bartolomeja I. izopćila 2018. u jeku sporova oko Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Izvor: Nedjelja.ba

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja