Budi dio naše mreže

Nakon upita više vjernika te pojave određenih dezinformacija u svezi s javnim nastupima člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ivana Mandurića, isusovačka redovnička zajednica očitovala se o novonastalim raspravama u javnosti. Priopćenje Hrvatske pokrajine Družbe Isusove donosimo u cijelosti.

/ dt

Nakon upita više vjernika te pojave određenih dezinformacija u svezi s javnim nastupima člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ivana Mandurića, željeli bismo se u ime iste isusovačke redovničke zajednice očitovati o novonastalim raspravama u javnosti.

Premda je u većini nastupa uspješno promovirao kršćanski nauk, ipak je katkad bio nagao i nespretan u izjavama te su one izazvale nezadovoljstvo među vjernicima i pojedincima, ali i među članovima isusovačke redovničke zajednice.

Kao dokazano revan i kreativan član naše provincije, p. Mandurić je nedavno imenovan mjesnim poglavarom isusovačke zajednice u Osijeku, u kojem isusovci vode važne apostolate na području školstva, rada s mladima i laičkim udrugama. P. Mandurić je također poznat po nastupima u medijima, čime daje dragocjen prilog novoj evangelizaciji. Premda je u većini nastupa uspješno promovirao kršćanski nauk, ipak je katkad bio nagao i nespretan u izjavama te su one izazvale nezadovoljstvo među vjernicima i pojedincima, ali i među članovima isusovačke redovničke zajednice. Na spomenute poteškoće p. Mandurić je ranije bio bratski upozoravan.

Inače, po pravilima Družbe Isusove, redovnik se prije svakog nastupa u javnim medijima, napose o delikatnim temama, najprije mora konzultirati s poglavarom. To vrijedi i za nastupe na društvenim mrežama. Napose vrijedi u slučajevima kad je moguća percepcija da se redovnik upušta u političke stranačke rasprave. Upravo ovo zadnje je bilo slučaj u interventu p. Mandurića od 27. srpnja o.g. u svezi s kampanjom za predsjedničke izbore koja traje u Hrvatskoj, a o čemu se nije prethodno konzultirao s vodstvom provincije.

Nikakvog interventa nije bilo, niti bi bio mjerodavan. Dapače, bilo kakvo uplitanje svjetovnih instanci u stvari vjere, morala, društvene problematike i internih pitanja, za Družbu Isusovu je neprihvatljivo.

Budući da su njegovi recentni istupi u medijima bili izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove, p. Mandurić je bez oklijevanja i s razumijevanjem prihvatio uputu provincijskog poglavara da na određeno vrijeme obustavi aktivnost na društvenim mrežama.

U međuvremenu su se pojavile špekulacije da je na spomenutu odluku vodstva isusovačke provincije utjecao navodni intervent iz političkih struktura. U potpunosti ih odbacujemo. Nikakvog takvog interventa nije bilo, niti bi bio mjerodavan. Dapače, bilo kakvo uplitanje svjetovnih instanci u stvari vjere, morala, društvene problematike i internih pitanja, za Družbu Isusovu je neprihvatljivo. “Pouzdani izvori” koji se u tom kontekstu navode potpuna su izmišljotina.

Koristimo priliku da se ispričamo svima koji su se bilo čime iz spomenutih rasprava, izjava ili postupaka Družbinih članova osjetili osobno povrijeđeni. Isusovac treba imati na umu da nikad ne nastupa kao pojedinac, nego da uvijek ostaje činjenica da je redovnik i kao takav percipiran u javnosti. Žao nam je kad se to zaboravi, jer upravo u jedinstvu umova i srdaca je snaga katoličkog redovništva.

U Zagrebu, 29. srpnja 2019.

U ime Hrvatske pokrajine Družbe Isusove,

p. Dalibor Renić S.J., provincijal

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja