Budi dio naše mreže

Europska konferencija isusovačkih provincijala (JCEP) objavila je 14. veljače da je generalni poglavar Družbe Isusove, o. Arturo Sosa, imenovao hrvatskog isusovca o. Dalibora Renića sljedećim predsjednikom te Konferencije, sa sjedištem u Bruxellesu.

/ hjb

O. Renić (46) od 2017. godine je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Novu službu treba preuzeti nakon isteka provincijalskog mandata u Hrvatskoj, odnosno koncem kolovoza 2023. godine.

Europska isusovačka konferencija sastoji se od 16 provincija. Obuhvaća oko 3500 isusovaca, koji djeluju na području Europe, Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Srednje Azije, a u različitim apostolskim djelima pomažu im tisuće laika suradnika.

Zadaća je Europske konferencije isusovačkih provincijala poticati suradnju među provincijama i promicati zajednički pristup apostolskim izazovima, u službi općeg poslanja Družbe Isusove da naviješta Kristovu radosnu vijest. U Bruxellesu, političkom središtu Europske unije, zagovara relevantne ciljeve u europskim institucijama, kroz Isusovački europski socijalni centar (JESC). Ondje je također sjedište europskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice.

Konferenciji je povjerena skrb za poučavanje vjeronauka u europskim školama i pastoralna koordinacija Europske kapele. Konferencija podržava dvadesetak isusovačkih mreža i projekata u različitim područjima poslanja, uključujući duhovnost, obrazovanje i pastoral mladih te intelektualni i socijalni apostolat. Ujedno koordinira centre za formaciju isusovačkih kandidata u Europi. Uz spomenute apostolate, pod izravnom upravom predsjednika Konferencije je isusovačka zajednica Sv. Benedikta u Bruxellesu, treća probacija u Libanonu i isusovačka zajednica u Turskoj. Također je član šireg savjeta generalnog poglavara Družbe Isusove.

Životopis novoga predsjednika JCEP

O. Renić je stupio u Družbu Isusovu s 19 godina. Filozofiju je studirao na isusovačkom Fakultetu u Zagrebu i doktorirao na Milltown Institutu u Dublinu. Teologiju je završio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Treću probaciju obavio je u Manili, na Filipinima. Na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultet filozofije i religijskih znanosti, postigao je zvanje izvanrednog profesora filozofije. Bio je član savjeta Europske isusovačke konferencije od 2017. do 2020., a član je Vijeća Hrvatske redovničke konferencije od 2020. te član Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Hrvatske biskupske konferencije.

U izjavi za HKR p. Renić je izrazio zahvalnost ocu generalu Družbe Isusove i europskim provincijalima na povjerenju koje su mu iskazali time što su ga preporučili, a pater general izabrao i imenovao, predsjednikom Europske isusovačke konferencije.

“Pri tom imenovanju osjećam se jako ponizan, svjestan svojih ograničenja i svega što ću trebati naučiti u toj službi, počevši od nove kulture i novog jezika, ali i načina upravljanja i funkcioniranja jedne takve, dosta velike, krovne međunarodne ustanove.”

Isusovačka europska konferencija provincijala je krovna ustanova koja povezuje i koordinira različite europske isusovačke provincije, ali i sama ima određena apostolska djela ustanove i zajednice kojima upravlja.

“To je služba na puno radno vrijeme koje traži da živim u isusovačkoj zajednici u Bruxellesu i odande obavljam sve što ta služba traži. Sigurno će biti nekih promjena, jer je to ipak novo poslanje. Naravno, bio sam u administraciji već sada kao provincijal. Međutim, ovo je nešto ipak drugačije, a opet pomalo i prekid, točnije nastavak prekida mog akademskog rada, koji je obilježio dio moga života prije imenovanja hrvatskim provincijalom”, zaključio je p. Renić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja