Budi dio naše mreže

Volontiranje u misijama uvijek pruža nezaboravno iskustvo, neprocjenjive su milosti koje primimo zauzvrat za ovu divnu, nesebičnu gestu. No ono sa sobom nosi i niz izazova koji nam mogu biti poteškoćom ako se na njih nismo dobro pripremili. Kako iskazuju svoje emocije u afričkoj kulturi, koja hrana se konzumira u Indiji, kako se nositi s nasiljem u Ekvadoru? Na koje bolesti se pripremiti, koji su moji motivi i kako volontirati s ranjivim skupinama? Ovo je samo mali niz informacija o kojima je bitno promišljati ako želimo na pravi način pristupiti volonterskom iskustvu.

/ ab

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) djeluje u sklopu Centra za duhovnost i kulturu Ignacije, a program je to edukacije i slanja osoba na volontersko iskustvo izvan Europe. Kroz VolimGA trenutačno je moguće volontirati u misijama u Beninu, Ugandi, Ekvadoru, Boliviji, Indiji i na Filipinima. Program se sastoji od cjelokupnog procesa edukacije i pripreme volontera, suorganizacije puta te pruža podršku volonterima za vrijeme volontiranja u izabranoj zemlji.

Foto: Centar Ignacije

Formacije obuhvaćaju tri ključne dimenzije: duhovnost inkulturacija i pravda!

Dakle, da bi osoba bila spremna na slanje u zemlju po izboru mora biti spremna na samoosvješćivanje i osobni rast, učenje o povijesti, kulturološkim razlikama, komunikaciji, navikama i običajima te zdravstvenim prilikama odabrane zemlje. A dimenzija pravde (volontiranja) podrazumijeva upoznavanje sa zadacima, odgovornostima i odnosima na mjestu volontiranja.

Volonterima će se ukazati na očekivani učinak njihovog angažmana na društvo i zajednicu koji ih primaju: koje su kratkoročne i dugoročne posljedice za taj kraj i lokalne stanovnike, za kvalitetu njihovih života, koje se nepravde mogu ispraviti, na koji način volontersko djelovanje pomaže u izgradnji pravednijeg i mirnijeg društva konkretne zemlje.

Nakon završenih edukacija koje traju 4 mjeseca polaznik dobiva certifikat.

Tijekom cijelog procesa volonter prorađuje svoja unutarnja previranja, želje, pokrete i strahove vođenjem duhovnog dnevnika te u mjesečnom razgovoru s duhovnim pratiteljem/icom.

Ako ste i dalje tu i smatrate da je volonterski poziv za vas te želite odvojiti vrijeme svog života za pomoć najpotrebitijima i postati misionar ljubavi, pozivamo vas da se prijavite na naš program.

Ciklus edukacija koje je potrebno proći prije odlaska u misiju traje četiri mjeseca, a prijave za sljedeći ciklus (veljača – lipanj 2023.) otvorene su još samo do 15. siječnja 2023.

Sve informacije o prijavi možete pronaći na: www.ignacije.hr/volimga/prijavi-se, a sva dosadašnja iskustva naših volontera možete pogledati na našoj facebook stranici: www.facebook.com/volim.ante.gabric

Dodatne informacije možete dobiti i preko emaila volimga@ignacije.hr.

Foto: Centar Ignacije

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja