Budi dio naše mreže

"Papa je suveren jedne države, ali neupitno i moralni autoritet današnjega svijeta. Stoga je Papin pohod jednoj državi bez sumnje ohrabrenje, poticaj i podrška toj državi i tome društvu na njegovu putu, konkretno makedonskom društvu na putu prema zajednici europskih država i rastu demokracije", naveo je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije hvarski biskup Petar Palić na videokonferenciji u povodu prve obljetnice povijesnog apostolskog pohoda pape Franje Sjevernoj Makedoniji, na kojoj je uz njega, među ostalima, sudjelovao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

/ at/IKA

Pod geslom „Ne boj se, malo stado“ papa Franjo pohodio je u utorak,7. svibnja 2019. Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije. Na svečanost dobrodošlice Papa se susreo s makedonskim premijerom, predsjednikom i predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora. Posjetio je Memorijalni centar Majke Terezije u kojem će je molio s makedonskim vjerskim vođama te se susreo sa siromašnima. Slavio je misu na Trgu Makedonija. Održan je i ekumenski i međureligijski susret s mladima. Susreo se i sa svećenicima, njihovom rodbinom i redovnicima. Upravo u povodu prve obljetnice toga povijesnog događaja, održana je videokonferencija na kojoj su , među ostalima, sudjelovali biskup Petar Palić i kardinal Vinko Puljić.

Podrška državi i makedonskom društvu, poruka da je i ta mala zajednica dio velike zajednice Katoličke Crkve i sjećanje na Majku Tereziju

Biskup Palić izrazio je radost što je mogao biti sudionik susreta zajedno s 1300 hodočasnika iz Hrvatske. Osvrt na susret počeo je pitanjem koje mu je postavio taksist vozeći ga iz zračne luke – zašto je Papa došao u Makedoniju?

Premda će, prema riječima biskupa Palića, biti potrebno vrijeme kako bi se mogao vrednovati ovaj susret, u svom promišljanju naveo je tri razloga Papina posjeta. Prvi je, prema njegovu mišljenju, društveno-politički. Papa je suveren jedne države, ali neupitno i moralni autoritet današnjega svijeta. Stoga je Papin pohod jednoj državi bez sumnje ohrabrenje, poticaj i podrška toj državi i tome društvu na njegovu putu, konkretno makedonskom društvu na putu prema zajednici europskih država i rastu demokracije, rekao je. Podsjetio je također  da je Papa istaknuo kako je to područje susretište različitih vjera i kultura te kako je važan suživot i međusobno poštovanje.

Drugi razlog, prema riječima biskupa Palića, otkriva geslo apostolskog pohoda – „Ne boj se stado malo“. Svi koji prate pontifikat pape Franje znaju da je Papi posebice stalo do malih, rubnih zajednica. Sva njegova putovanja izvan Italije su s ciljem ohrabrenja tih zajednica da žive svoje poslanje i da žive svoj identitet tamo gdje jesu. Za katolike je to posebice važno jer on kao pastir sveopće Crkve želi posvjedočiti i poslati poruku da i ta mala zajednica kao dio velike zajednice Katoličke Crkve nije sama, pojasnio je mons. Palić.

Kao treći razlog naveo je Majku Tereziju, rođenu u Skoplju koja je život posvetila siromašnima, odbačenima. Malena žena, velikoga duha i velikih djela na koju je ponosna cijela Katolička Crkva i Sjeverna Makedonija. Biskup Palić čestitao je na uspješnoj organizaciji toga Papina pohoda, rekavši da je ovo sjećanje dokaz da se trud isplatio.

Kao metropolit na susretu s Papom sudjelovao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. „Na današnji dan prije godinu dana cijeli svijet bio je u Skoplju u Makedoniji ili, moglo bi se reći, Skoplje i Makedonija bili su u cijelom svijetu zahvaljujući medijima koji su pratili pohod pape Franje“, prokomentirao je taj događaj kardinal Puljić, rekavši da treba pamtiti taj pohod i Papine riječi koje je izgovorio na susretima pretočiti u život.

Uvodnu i završnu riječ konferencije uputio je domaćin Papina pohoda skopski biskup Kiro Stojanov, a prijenos konferencije održan je na YouTube kanalu Radio Marija Makedonija:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja