Budi dio naše mreže

O. Jakov u propovijedi se osvrnuo se na Evanđelje u kojem Isus poručuje: "Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujte u Boga i u mene vjerujte" pa nastavio poticati okupljene vjernike riječima: "Bog je taj koji nas pozva iz tame u svjetlo, dopusti mu da te povede onda kad od tame ne znaš gdje zakoračiti."

/ dp

U samostanu bosonogih sestara karmelićanki u Mariji Bistrici mladu misu u nedjelju, 7. svibnja proslavio je o. Jakov od Križa (Milić), OCD. Koncelebrirao je vlč. Dragutin Kučan, redoviti misnik bistričkog Karmela, a asistirao karmelićanin br. Hrvoje od Bogorodice Marije.

U propovijedi se o. Jakov osvrnuo na temu vjere koja je prisutna u svim misnim čitanjima pete Vazmene nedjelje. Između ostaloga, istaknuo je da “put vjere nikad ne prestaje biti taman put”, kao što je to izrekla sv. Edith Stein. “Vjera podrazumijeva jednu nejasnoću i nemogućnost verbaliziranja onoga u što vjerujemo, ali ta vjera nam daje sigurnost koju nam racionalna spoznaja neće moći dati”, istaknuo je o. Jakov i potaknuo okupljene da vjeruju ljubavi Božjoj kao i tome da ih Bog već voli jer vjera je ono što nas potiče na ljubav: “Što više budemo spoznavali Božju ljubav i što više budemo rasli u ljubavi za Gospodina, to ćemo imati i jaču želju gorjeti za njega”, rekao je.

Bog je taj koji nas pozva iz tame u svjetlo, dopusti mu da te povede onda kad od tame ne znaš gdje zakoračiti. Učini taj skok vjere, slijepo vjeruj Onomu koji te ljubi bezgranično. Samo vjeruj i onda kad ne razumiješ

Nadalje, o. Jakov osvrnuo se na Evanđelje u kojem Isus poručuje: “Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujte u Boga i u mene vjerujte” pa nastavio poticati okupljene vjernike riječima: “Bog je taj koji nas pozva iz tame u svjetlo, dopusti mu da te povede onda kad od tame ne znaš gdje zakoračiti. Učini taj skok vjere, slijepo vjeruj Onomu koji te ljubi bezgranično. Samo vjeruj i onda kad ne razumiješ”, poručio je mladomisnik.

“Moraš li razumjeti da vjeruješ, ili si spreman hoditi u tami povjerenja? Jesi li spreman probijati se kroz oblak neznanja da bi došao do spoznanja u onostranosti? Dopusti si ne znati sve. Dopusti si da ne moraš sve izvagati da bi vjerovao. Samo vjeruj. I ne brini”, zaključio je o. Jakov na završetku propovijedi i kroz prizmu vjere protumačio nedjeljna čitanja te istaknuo pristup karmelske duhovnosti vjerničkom i molitvenom životu.

Po završetku misnog slavlja, o. Jakov podijelio je prisutnim vjernicima i sestrama karmelićankama svoj mladomisnički blagoslov. Proslava njegove mlade mise u samostanu bosonogih sestara karmelićanki bila je ujedno uočnica proslavi 125. rođendana bl. Alojzija Stepinca (8. svibnja 1898.), zaštitnika samostana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja