Budi dio naše mreže

Ključna riječ: br-jakov-od-kriza

BR. JAKOV OD KRIŽA o realnoj duhovnosti

Terezija i Ivan zastupaju srednji put: moli aktivno dokle ide, koliko god možeš, kad dođu trenutci da više ne možeš tako moliti jer ti Bog oduzima tu sposobnost, onda je to vrijeme za tamno motrenje, za zaljubljeni, pasivni pogled u Gospodina u kojemu je On taj koji djeluje i koji na tajanstven način mijenja čovjeka i daje mu da spoznaje božanske tajne. To je realna duhovnost: zasuči rukave i idi.

BR. JAKOV OD KRIŽA Zašto se bojiš pustiti svoj strah?

Koliko je puta tebi Bog rekao da se ne bojiš? Koliko je puta pokušao umiriti oluje u tvome duhu? Koliko si se puta opirao svim silama tome milosnom Božjem zahvatu misleći da Bog ne može umiriti oluje koje bjesne u tvome životu? Koliko si se puta grčevito držao za svoj strah, za svoje tjeskobe, umjesto da ih prepustiš Gospodinu? Koliko si puta zaključio da je sigurnije biti u strahu nego Bogu predati svoje terete?

BR. JAKOV OD KRIŽA Želiš duhovnika? Moli za nova zvanja, moli za svećenike

Jesi li svjestan da svećenici gore pod teretom apostolata? Da si vjernici daju za pravo neprestano tražiti savjete i podršku i novac, nikad ne pitajući je li taj svećenik u stanju pomoći im taj dan, ili uopće? Da si dopuštaju na svećenika gledati samo kao na bankomat koji mora neprestano izbacivati riječi utjehe, podrške, a da ih rijetko tko njemu uputi?

BR. JAKOV OD KRIŽA Važno je da On piše ispravno

I sigurno će mi nešto nekad ispasti iz ruke, i neću znati okrenuti pravu stranicu liturgijskih knjiga, i zaboravit ću neku molitvu koju sam molio toliko puta prije toga. I dobro. Neće zbog toga Bog biti manje Svet. Neće zbog toga On biti manje voljen u svijetu. Neće zbog toga slava koju Mu dajem biti išta tiša. Nisam savršen, ali krećem.

BR. JAKOV OD KRIŽA Prepoznaj glas Zloga

Nauči prepoznavati tihi glas svoje savjesti. Razlučuj odakle dolazi taj fini poticaj. Koje pokrete duha izaziva u tebi? Ako ti se neki pokret duha čini ispravnim, ali u tebi izazove osjećaj nemira, vjerojatno to nije Božji poticaj. Budi pažljiv, slušaj, moli. Prepoznaj glas Zloga. Prepoznaj glas Boga. Za Boga si stvoren. Ne pristaj na jeftine kompromise.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja