Budi dio naše mreže

Dvije karmelske ruže – crkvena naučiteljica sv. Mala Terezija i sv. Maravillas od Isusa – bit će u središtu pozornosti zahvaljujući na hrvatski jezik prevedenim novim djelima o njihovim životima, posvećenosti i mističnim iskustvima.

/ md

Na predstavljanje triju knjiga tih dviju glasovitih bosonogih karmelićanki u petak 11. veljače u 18.30 sati u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu u Zagrebu (Kaptol 29) iz Madrida dolazi španjolski kardinal Antonio Maria Rouco Varela, autor predgovora hrvatskim izdanjima knjiga o sv. Maravillas od Isusa, priopćio je Glas Koncila.

„Biografija sv. Maravillas od Isusa može današnjoj Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskomu društvu općenito, koje je vratilo svoju unutarnju i vanjsku slobodu, prenijeti spoznaju o jednoj perspektivi kontemplativnoga života koja se odvijala unutar Crkve Drugoga vatikanskoga koncila, a koja je bila izvanredno prosvijetljena te duhovno i pastoralno dojmljiva, kao što je to Karmel koji marljivo čuva svoju ‘terezijansku karizmu’, a ujedno je stavljen na raspolaganje novoj evangelizaciji posredovanjem sv. Maravillas od Isusa – suvremene svetice ‘oblikovane’ po iznimnoj humanističkoj, duhovnoj i crkvenoj mjeri“, napisao je među ostalim umirovljeni madridski nadbiskup Rouco Varela.

Na svečanosti predstavljanja – koje priređuje Glas Koncila i Zaklada sv. Maravillas od Isusa – sudjelovat će i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a među ostalim moći će se čuti svjedočanstvo hrvatskoga nogometnoga reprezentativca Ive Grbića o zagovoru karmelskoj svetici. U programu koji će biti ispunjen govorom, ali i video projekcijama moći će se saznati o „dodirima svetosti“ sv. Terezije od Djeteta Isusa i sv. Maravillas od Isusa, tajnama rukopisa sv. Maravillas od Isusa te o katekizmu sv. Male Terezije za veliko obraćenje među hrvatskim vjernicima. U glazbenom dijelu programa dijelove Mise Criolla izvest će Oratorijski zbor „Cantores sancti Marci“ i Ansambl „Ayllu“.

O knjigama „Ako mu ti dopustiš“, „Mistični život majke Maravillas od Isusa“ i „Mali katekizam prikazanja svete Terezije od Djeteta Isusa“ govorit će dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Splitu prof. dr. Mladen Parlov te prevoditeljica Daniela Radan.

Predstavljanje se održava u skladu s epidemiološkim mjerama, a zbog očekivanoga broja sudionika ulaz je moguć samo s COVID potvrdama.

U nastavku saznajte više o knjigama koje će se predstaviti:

Životopis svetice iz pera njezinih duhovnih kćeri

„Ako mu ti dopustiš… Život svete Maravillas od Isusa, bosonoge karmelićanke“ (Bosonoge karmelićanke u Cerro de los Angelesu i Aldehueli)

„Ako mu ti dopustiš…“ naslov je koji su odabrale kćeri sv. Maravillas za knjigu koja donosi vjeran prikaz svetičina života. Njezine duhovne kćeri – bosonoge karmelićanke u Cerro de los Angelesu i Aldehueli – životopis sv. Maravillas od Isusa napisale su 1977. godine, tri godine nakon njezine smrti. Knjiga odiše duhovnom, naravnom i nadnaravnom svježinom koja izvire iz svakodnevnoga ophođenja s onom koja im je bila majka i učiteljica na putu kontemplativnoga poziva, vjerno slijedeći terezijansku baštinu.

Životopis „Ako mu ti dopustiš“ obiluje mnogobrojnim i istinitim biografskim detaljima, a upravo je ta knjiga na pet stotina stranica prepoznata kao najbolje napisana svetičina biografija. Djelo je do sada prevedeno na brojne svjetske jezike, a u kratkom vremenu postiglo je brojna izdanja i osvojilo srca čitatelja.

Ako mu dopustiš / Foto: Glas Koncilla

Knjiga koja omogućuje dublje proniknuti u „tabernakul“ nutarnjega života sv. Maravillas

„Mistični život majke Maravillas od Isusa, bosonoge karmelićanke. Njezina duša“ (Baldomero Jiménez Duque)

Iznimno djelo za upoznavanje ljudske i duhovne osobnosti svetice i njezin izvrstan doprinos obnovi kontemplativnoga posvećenoga života. Knjiga donosi pisma koja je svojim duhovnicima i ispovjednicima pisala sv. Maravillas od Isusa, iz kojih se može iščitati njezina jedinstvena mistična biografija. Prikupio ih je autor koji je ušao u nutarnju povijest sv. Maravillas s teološkom kompetencijom i duhovnim skladom.

Knjiga majstorskom književnom finoćom uvodi u nutrinu svetičine duše, počevši od prvih godina snivanja Karmela, godina „unutarnje“ i „vanjske“ oluje u Crkvi u Španjolskoj progonjenoj kao nikad od početka kršćanstva do dugoga razdoblja poglavarice i učiteljice brojnih naraštaja karmelićanki i utemeljiteljice novih karmela.

Sabrana i ukoričena pisma koristit će za dobro brojnih vjernika jer pružaju uvid u nutarnji život sv. Maravillas, koji je bio vrlo intenzivan i bogat i koji je ona živjela u tišini čuvajući tajnu svoje nutrine. Pisma otkrivaju njezine krjeposti, sabranost i duhovnu snagu, ali su i svjedočanstvo strašnih i bolnih »noći« koje je podnosila sve do smrti.

„Mistični život majke Maravillas od Isusa, bosonoge karmelićanke. Njezina duša“ (Baldomero Jiménez Duque) / Foto: Glas Koncila

Trideset duhovnih savjeta i odgovora o vjeri „malene“ svetice

„Mali katekizam prikazanja svete Terezije od Djeteta Isusa poput žrtve paljenice milosrdnoj Božjoj ljubavi“

Mali katekizam prikazanja svete Terezije od Djeteta Isusa prema njezinim mislima i nauku u obliku jasnih upita i još jasnijih odgovora pripremili su njezini duhovni sinovi, a želi ohrabriti duše ne samo da žude za svetošću, nego da stupe na put svetosti, da koračaju Malim putom koji je zacrtala i prošla sv. Terezija.

Knjižici je kroz 30 pitanja i odgovora cilj odgovoriti na brojna pitanja vjernika željnih nasljedovati sv. Tereziju od Djeteta Isusa u njezinu prikazanju milosrdnoj Božjoj ljubavi. Razjašnjava se nauk sv. Terezije, a temelj su tekstovi svetice i nauk kojim je poučavala svoje novakinje.

Mali katekizam prikazanja podijeljen je na dva dijela: prvi dio rasvjetljuje ono što je potrebno učiniti kao dobru pripremu za čin prikazanja, a drugi dio obrađuje ono što slijedi nakon čina prikazanja te završava s dodatkom u kojem se nalazi tekst molitve čina prikazanja milosrdnoj ljubavi.

Mali katekizam prikazanja svete Terezije od Djeteta Isusa / Foto: Glas Koncila

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja