Budi dio naše mreže

Nova služba mons. Jorge Ramosa bit će u Brazilu. Unutar osobne prelature Opus Dei - koja nosi puni naziv 'Prelatura Svetoga Križa' - za nekoliko mjeseci o. Ramos napunit će 18 godina svoga boravka u našoj zemlji, a trebao bi otići s krajem akademske i školske godine, potvrdio je u razgovoru u Podcastu "55 minuta sa Željkom Markić".

/ anh

Mons. Jorge Ramos, uoči svog odlaska nama Hrvatima poručuje: “Ja nosim Hrvatsku u srcu.”

Također je u razgovoru o svome gotovo 18-godišnjem boravku u Lijepoj našoj rekao:

“Uistinu, zavolio sam ovu zemlju i sve Hrvate. Mislim da je to jedan divan narod, jedna divna zemlja i ovdje sam bio uvijek jako sretan i zadovoljan. Samo mogu lijepo govoriti. Samo se mogu zahvaliti za sve dobro što sam doživio u ovoj zemlji.”

Naravno – isto tako kaže ovaj poznati ispovjednik – ako sam nešto pogriješio ja se ispričavam. To je logično. Kada jedna osoba dolazi raditi nešto, može raditi dobre stvari, a ako nešto nije tako dobro onda ćemo se ispričati.

No, on misli da se, nakon svega, ipak može samo zahvaliti.

“Puno sam ovdje primio, puno učio, puno radosti sam ovdje doživio”, kaže on uz ocjenu da je to onda ‘jedno blago’.

“Na koncu” – dodao je – “to je ono što je zanimljivo, kada je u pitanju svećenički poziv, poziv je jedna jako lijep avanture i više je ono što mi dobijemo, nego ono što mi dajemo”.

Screenshot: Podcast “55 minuta sa Željkom Markić”

Njegov dolazak u Hrvatsku je bio – vjeruje otac Ramos – po želji njihovog utemeljitelja. Sveti Josemarija Escriva de Balaguera je osjećao jednu veliku naklonost prema Hrvatskoj.

Između ostalog prvi nešpanjolac član Opusa Dei je bio upravo Hrvat Vladimir Vince, a jedan od najuglednijih članova bio je opet Hrvat Luka Brajnović, profesor Sveučilišta u Pamploni.

Sveti Josemaria – koji je umro 1975. godine – također jako je poštovao bl. Alojzija Stepinca, podsjetio je o. Ramos. Promatrao je njegov život i primjer s oduševljenjem, no u Hrvatsku je Opus Dei mogao doći tek nakon pada komunizma.

Jorge Ramos je je bio prvi vikar Opusa Dei u Hrvatskoj, a od 2010. godine vlč. Josep Peguera Poch je Regionalni vikar Opusa Dei u Hrvatskoj.

Podsjetio je sugovornik Željke Markić da je kardinal Josip Bozanić dugo tražio od njihovog poglavara, preciznije rečeno prelata, da dođu u Hrvatsku. Kad mu je o. Ramos na koncu javio da dolazi u Hrvatsku zagrebački nadbiskup je samo odgovorio: “Konačno.”

Apostolat Opusa Dei je zanimljivo usporedio s ‘benzinskom pumpom’ za Crkvu u određenoj zemlji i što više takvih pumpi u toj zemlji to bolje.

Prije dolaska u Hrvatsku mons. Jorge Ramos služio je u portugalskome gradu Bragi.

“Rođen sam u Portu, poznatom zbog vina i zbog nogometa, i u kojem žive dobri ljudi”, poručio je isto tako.

Objava Gospe u Fatimi malim pastirima je utjecala na njegov poziv, a još je u osnovnoj školi ozbiljno promišljao svoj poziv. Opus Dei je upoznao s 14 godina preko svoje jedne profesorice.

Studirao je elektrotehniku iako je znao da će biti svećenik jer u Opusu je takav princip – objasnio je – da se i jedan, kako je rekao, civilni fakultet studira. Kao i mnogi, prvo je bio laik numerarij.

Imaju oko 2000 svećenika u 68 zemalja u svijetu, a Prelatura je stara samo 90 godina, rekao je s ponosom kao i ovu poruku, uz sve druge u gotovo jednosatnom razgovoru:

Bitno je živjeti dan za danom, današnji trenutak, i u njemu ću živjeti svoje vrijeme, uložiti svoje talente i davati se što više, a ne zaboraviti da je onaj koji sve vodi Gospodin. Mi smo samo sredstvo u Božjim rukama, Božji suradnici.

O svome odlasku za Južnu Ameriku napomenuo je da su potrebe njihovog apostolata u Brazilu velike i trebaju svećenike, a govorio je i sakramentu pomirenja, aktualnoj korizmi i odgoju najmanjih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja