Budi dio naše mreže

Papa Franjo imenovao je mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog nacionalnog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže srijemskim biskupom koadjutorom, priopćila je u četvrtak, 7. listopada Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

/ kv

Preda mnom su sada novi izazovi

“Ovo imenovanje, za biskupa koadjutora u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ovih dana, u dubini srca osjetio sam kako moje mladomisničko geslo (iz Psalma 37,5): „Prepusti Gospodinu putove svoje (i on će sve voditi)“ dobiva jedan novi, dublji smisao. Pouzdati se u Gospodina, činiti dobro – za Crkvu, sav narod Božji i sve ljude – ponizno se preispitivati jesu li moji planovi i djela usklađeni s Božjom voljom, te u konačnici prepustiti sve Bogu znači priznati da Ga trebam, da sve ovisi o Njemu”, istaknuo je u zahvalnom govoru novi srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina.

Povjerenu mi službu vršit ću ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima moje drage Đakovačko-osječke metropolije

“Preda mnom su sada novi izazovi. Povjerenu mi službu koju ću u zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, služiti na dobro Katoličke Crkve i povjerene nam vjerničke zajednice u Srijemu, vršit ću ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima moje drage Đakovačko-osječke metropolije kao i s biskupima Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama znati odgovoriti potrebama Crkve u Srijemu

Duže vrijeme poznajem mons. Đuru Gašparovića, srijemskog biskupa. Poznajem svećenike kao i prilike u Srijemskoj biskupiji, drevne i slavne prošlosti, a od 2008. godine ponovno osamostaljene, ali uvijek vjerne Crkvi katoličkoj i Svetome Ocu. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za suradnju i dijalog, vjerujem da ćemo s povjerenjem u Gospodina, uz zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika ove biskupije, sv. Anastazije, djevice i mučenice i brojnih drugih slavnih sirmijskih mučenika, zajedničkim snagama nastojati znati odgovoriti potrebama Crkve u Srijemu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Republici Srbiji.”

Sve ono dobro što postoji plod je zajedničke suradnje

“U službama koje sam na svom dosadašnjem putu vršio uvijek sam nailazio na dobre ljude, vrijedne i pouzdane suradnike, svećenike i laike. Sve ono dobro što postoji plod je zajedničke suradnje. Neka tako bude i ubuduće. Zahvalan sam Bogu za dar života, po roditeljima Luci i Mirku, koji su mene i moju braću odgajali u vjeri i vjernosti Bogu i Crkvi. Duboko sam zahvalan Svetom Ocu za povjerenu mi službu, te ga molim za apostolski blagoslov za sebe i vjerničku zajednicu u Srijemu. Hvala apostolskim Nuncijima u Zagrebu i Beogradu. Na poseban način srdačno želim reći hvala za prošlu, sadašnju i buduću bratsku i očinsku podršku nadbiskupima Đuri i Marinu. Poštovani i dragi svi, molite za mene, da s pouzdanjem u Gospodina, ovu službu vršim vjerno, s ljubavlju i otvorenoga srca prema svim ljudima i neka sve nas prati zagovor nebeske Majke Marije Kraljice krunice čiji spomendan danas slavimo”, zaključio je u zahvalnom govoru mons. Fabijan Svalina.

Foto: HKM // objava imenovanja mons. Fabijana Svaline srijemskim biskupom koadjutorom

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. godine u Đakovu od oca Mirka i majke Lucije rođ. Poljičak. Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Za svećenika Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. u Đakovu. Bio je župni vikar u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku – Retfala, potom od 1998. do 2004. odgojitelj – prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Od 2004. do 2010. obnašao je službe tajnika Biskupskog ordinarijata, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata i voditelja nadbiskupijskog Tiskovnog ureda. U više mandata bio je član Prezbiterskoga vijeća i član Zbora savjetnika.

Na Izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu 25. siječnja 2010. izabran je za zamjenika generalnog tajnika HBK. Na toj službi bio je do siječnja 2017.
U srpnju 2010. imenovan je za v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa, a potom, 2012. godine, i ravnateljem te ustanove HBK na čijem je čelu i danas. Početkom 2011. godine imenovan je u Odbor HBK za organizaciju dolaska svetoga oca Benedikta XVI. u Hrvatsku te mu je, između ostalog, povjerena koordinacija susreta Svetog Oca s predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, kulture, poduzetnika, diplomatskog zbora i s poglavarima vjerskih zajednica u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Godine 2011. imenovan je članom – supredsjedateljem Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za izradu popisa oduzete imovine Katoličkoj Crkvi za vrijeme komunističke vladavine.

Odlukom hrvatskih biskupa, od 2017. godine postaje ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM) u koju su integrirani Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija, novi mediji i mrežna stranica HKM-a.

02.07.2018., Zagreb – Pocetak emitiranja Hrvatske katolicke mreze u novim prostorijama u zgradi HBK. Fabijan Svalina Photo: Filip Kos/PIXSELL

Hrvatski Caritas vodi u vrijeme nekoliko velikih nacionalnih žurnih projekata pomoći stradalima od prirodnih nepogoda i kriza izazvanih ljudskim faktorom; tako 2014. godine inicira pomoć stradalom stanovništvu od poplava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, 2015. mobilizira mrežu Caritasa za pomoć u migrantskoj krizi, a 2020. godine nakon razornih potresa u Zagrebu i na Banovini, aktivno provodi projekte HBK u stambenom i socijalnom zbrinjavanju stanovništva.

Prvi Caritasov stambeni modul stigao u Sibić / Foto: Hrvatski Caritas

Godine 2021. inicijator je pregovora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske o provedbenom ugovoru za Hrvatski Caritas i dijecezanske Caritase. Kapelanom Njegove Svetosti imenovan je 30. travnja 2012.

Pozdravna riječ nadbiskupa Hranića uz imenovanje mons. Svaline biskupom koadjutorom srijemskim

Dragi novoimenovani biskupe koadjutore srijemski, dragi Fabijane!

U ime ovdje prisutnoga mons. Marina Srakića, nadbiskupa u miru; u ime mons. Ivana Ćurića, pom. biskupa i u ime svih svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja te svih ostalih Kristovih vjernika laika Tvoje rodne Đakovačko-osječke nadbiskupije, od srca Ti čestitam na današnjem imenovanju.

S Tobom je Gospodin koji Te poziva i šalje i koji će Te krijepiti i voditi svojim Svetim Duhom.

Srijemska i Đakovačka ili bosanska biskupija sjedinjene su pod upravu istoga biskupa 1773. godine i tako su živjele i djelovale sve do 2008. godine, kada je Srijemska biskupija ponovno osamostaljena, a Đakovačka ili bosanska uzdignuta na rang Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolitanskoga sjedišta. No, 235 godina zajedničkog života uvelike je obogatilo i označilo život i jedne i druge biskupije. U tom su razdoblju rođene i neke zajedničke crkvene ustanove. Prije 13 godina bila je potpisana Konvencija između dviju biskupija koja je uredila granice, biskupijsku pripadnost i status svećenika, vlasništvo crkvenih ustanova i vremenitih dobara, uzdržavanje svećenika i župa, skrb za kulturna dobra te personalnu i vremenitu podršku i pomoć Đakovačko-osječke nadbiskupije Srijemskoj biskupiji. Vrijednost te Konvencije u trajanju od 10 godina istekla je 2018. godine. No, budući da smo svi zajedno studirali i da se svi poznajemo, svećenici inkardinirani u jednu i u drugu biskupiju osjećaju da smo svi braća. Budući da Srijemska biskupija živi u znatno težim okolnostima od Đakovačko-osječke nadbiskupije, i nakon isteka Konvencije nastavljena je i financijska i personalna pomoć Srijemskoj biskupiji. A ono što, iako Konvencijom predviđeno, nije bilo ostvareno kroz proteklih 13 godina, i dalje ostaje izazovom i za Đakovačko-osječku nadbiskupiju.

Zato dragi biskupe Fabijane, dok Ti u ovom trenutku imenovanja čestitamo na povjerenju onih koji su bili pitani i koje Ti je iskazao Svati Otac, želim Ti kao brat reći sljedeće:

  1. Mi vjerujemo da je u tom povjerenju koje Ti je iskazano Bog na djelu te da Te on sam izabire i šalje. Crkva je njegova, a Ti si pozvan biti njegov ponizni i njemu odani sluga, srcem i raspoloženjem kakvo je imala Blažena Djevica Marija, koju Crkva danas časti kao Kraljicu Krunice, koja je bila i jest i naša majka i zaštitnica i u najvećim poteškoćama. Ne boj se, zato, nove službe, te izazova i zadaća koje su pred Tobom. Nisi sam. S Tobom je Gospodin koji Te poziva i šalje i koji će Te krijepiti i voditi svojim Svetim Duhom. A Kraljica Krunice i Gospa Tekijska bit će Ti pomoćnica, zaštitnica i Majka.
  2. Znaj, dragi Fabijane, da će i Tvoja rodna Đakovačko-osječka nadbiskupija nastojat biti Ti svesrdna podrška u svemu onome što se očekuje od Tebe. Tu zadaću naše daljnje, pa i još zauzetije, pomoći i podrške Tebi u Tvojoj službi, te Srijemskoj Crkvi, prepoznajemo i u činjenici da je Sveti Otac biskupom koadjutorom srijemskim s posebnim ovlastima imenovao Tebe – svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, vjerojatno, među ostalim, i zato da dodatno unaprijedi te olakša postojeću komunikaciju, povjerenje i suradnju između naših biskupija i nas kao pastira. Vjerujem da će povjerenje koje Ti je iskazano imenovanjem na doista odgovornu i osjetljivu službu unijeti dodatni mir i osnažiti pastoralnu raspoloživost svećenika koji djeluju u Srijemskoj biskupiji te da će to povjerenje olakšati da se među svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije pronađu i nove osobe koje su spremne staviti Ti se na raspolaganje i pomoći u ostvarenju svega onoga radi čega si danas imenovan biskupom koadjutorom srijemskim s posebnim ovlastima.
  3. Ne sumnjamo, dragi Novoimenovani biskupe, u Tvoju dobru suradnju i poštovanje u odnosu prema biskupu srijemskom mons. Đuri Gašparoviću. Budi mu brižan i plemeniti brat, te dobri otac svim srijemskim svećenicima – jer pravilo „Gledajte kako se ljube“ i danas je najbolji znak naše kršćanske vjerodostojnosti i našega identiteta.
  4. Naše dvije biskupije su još od rimskih vremena geografski smještene na susretu Istoka i Zapada. Sve tri biskupije u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini na svom teritoriju imaju sjedište po jedne od eparhija Srpske pravoslavne Crkve. Biskupije u sastavu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine prepoznaju, zato, njegovanje ekumenskog dijaloga i povjerenja te promicanje suradnje i zajedništva između naših biskupija i eparhija svojom specifičnom zadaćom, koja može i treba olakšavati senzibilnost te ekumensku osjetljivost Hrvatske biskupske konferencije, preko koje se redovito vodi i ekumenski dijalog na razini dviju Crkava – Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve, i koji uvelike utječe na ukupne odnose između dviju Crkava. Srijemska biskupija u tome ima i može imati sasvim posebnu i dragocjenu ulogu.

Neka Te, dragi brate Fabijane u službi koja je pred Tobom, nadahnjuje, prosvjetljuje, snaži i vodi Duh raspetoga i uskrsloga Gospodina, a Djevica Marija – Gospa Tekijska neka Ti izmoli raspoloživost svoga predanja Isusu Kristu i neka Te čuva njemu trajno odanim.

Vijest da je papa Franjo imenovao mons. Fabijana Svalinu, ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, biskupom koadjutorom Srijemske biskupije, objavljena je 7. listopada istodobno i u Đakovu.

U nazočnosti brojnih svećenika, redovnica te roditelja novoimenovanog biskupa Lucije i Mirka u Nadbiskupskom domu u Đakovu, nakon zajedničke molitve Anđeo Gospodnji te uz svečanu zvonjavu zvona đakovačke katedrale-bazilike Sv. Petra, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić okupljenima je objavio da je mons. Fabijan Svalina, svećenik prezbiterija Đakovačko-osječke nadbiskupije, novi biskup koadjutor Srijemske biskupije. Vijest biskupa Ćurića popraćena je pljeskom nazočnih u Crvenom salonu.

Lucija i Mirko Svalina / Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Motiv iz rodnog Đakova na medalji pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj

Kod svakoga apostolskog pohoda Svetoga Oca nekoj državi nastoji se izraditi medalja koju Papa poklanja u znak sjećanja na susret. Najčešće na jednoj strani bude reljef aktualnog Svetog Oca, a s druge strane reljef nekog značajnijeg događaj koji se može povezati uz sam pohod.  Kako je ovaj pohod bio u znaku obitelji, medalja koja je tim povodom izrađena bila je obilježena obiteljskim motivom, pojasnio je svojevremeno mons. Svalina za HKM prisjećajući se apostolskog pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj.

“Jednom prilikom u Vatikanu smo dogovarali program i detalje susreta te su nas predstavnici Svete Stolice zamolili da im predložimo određenu sliku, reljef ili ikonu vezanu uz obitelj. Dok smo promišljali što i kako, pao mi je na pamet detalj iz moje Đakovačko-osječke nadbiskupije”, prisjetio se mons. Svalina.

Foto: HKM

Naime, na lokalitetu Štrbinci kod Đakova, koji je jedan od najznačajnijih kasnoantičkih nalazišta u Slavoniji, 90-ih godina prošlog stoljeća iskopani su ostaci kršćanskoga groblja.

“Između brojnih kršćanskih obilježja našli su i jedan stakleni predmet na čijem je dnu bio apliciran ikonografski prikaz obitelji – supružnika i dvoje djece – s natpisom na latinskom jeziku: ‘Živite sretno u Bogu’. Ja sam imao tu sličicu kod sebe i pokazali smo im ju. Ta ideja im se jako svidjela i to je aplicirano na medalju koju je Sveti Otac dijelio prilikom susreta s različitim skupinama tijekom svoga pohoda”, pojasnio nam je mons. Svalina.

“To je lijepa uspomena na taj veliki događaj susreta hrvatskih katoličkih obitelji i Papin pohod. Drago mi je da nešto iz Đakovo podsjeća na to”, poručio je mons. Svalina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja