Budi dio naše mreže

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" koju je Mirko Hrkač osnovao nakon što je sam izgubio vid, nastoji promicati i provoditi obrazovne, socijalne i kulturne integracije osoba s invaliditetom, a 3. prosinca obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom te 11 godina djelovanja.

/ Kristina Levak/Andrea Tomurad

Uvodni govor, tijekom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 11 godina djelovanja Zaklade, vodio je dramski umjetnik Dubravko Sidor, jedan od “čitača” knjiga za slabovidne i slijepe osobe. Sidor je iznio podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da u Hrvatskoj živi 511 850 osoba s invaliditetom.

“Ovaj dan je prigoda da se još više naglase potrebe i problemi osoba s invaliditetom te da se pokažu neizmjerne mogućnosti i potencijali osoba s invaliditetom”, rekla je Marija Mustač iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom.

Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” nastala je iz projekta zvučne Biblije nadahnutog Gospinom porukom iz Međugorja kojom Gospa poziva sve da svakodnevno čitaju Bibliju s obitelji.

“Teško mi je prihvatiti da netko govori o čovjeku s posebnim potrebama jer mi svi imamo iste potrebe, ali drugačije mogućnosti”, rekao je osnivač Zaklade Mirko Hrkač naglasivši da mu najveću snagu daje Gospa: “Meni je to snaga i bez toga ne bih mogao funkcionirati. Sama Zaklada je potekla iz projekta Zvučne Biblije, a on je nadahnut Gospinom porukom iz Međugorja gdje nas Gospa poziva da svakodnevno čitamo Bibliju sa svojim obiteljima.”

Hrkač je potpuno izgubio vid kada je imao 28 godina te je nakon toga odlučio, ne očajavati, već prevladati svoje teškoće. Završio je KBF u Zagrebu i, razmišljajući o tome kako pomoći osobama u teškim situacijama, odlučio je osnovati Zakladu. Osmislio je projekt Soba susreta kroz koji je, za potrebe slijepih osoba, snimljena Zvučna Biblija na hrvatskom jeziku i to upravo u studiju Hrvatskoga katoličkog radija.

Hrkač je još u prosincu prošle godine, gostujući u HKR-ovim “Argumentima“, naglasio da osobe s invaliditetom ne žele biti “posebne” već da “žele biti ravnopravne, sudjelovati u društvu i dati nešto društvu. Postoji veliki broj osoba s invaliditetom koji puno toga mogu učiniti, puno toga rade za zajednicu kao i svaka druga osoba.”

Zakladu je službeno osnovao u prosincu 2008. i od tada ona pomaže u promicanju prava i pomaganju osobama s invaliditetom. Njen cilj konkretna je pomoć djeci i mladima s invaliditetom u obrazovanju te svake godine povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organizira natječaj putem kojeg učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom dodjeljuje prijenosna računala. Ove godine, kao i prošle, računala su dobili petero učenika i studenata. Osim toga Zaklada pomaže mladima općenito te mladima, djeci i studentima s invaliditetom u edukaciji, promiče cjeloživotno obrazovanje te omogućava pristup literaturi slijepim osobama i osobama s invaliditetom koje same ne mogu čitati.

Više o Zakladi i mogućnosti doniranja možete pročitati na sljedećoj poveznici, a više o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja