Budi dio naše mreže

Kupreška kosidba, tradicionalno natjecanje i manifestacija koja njeguje običaje uz nekadašnje ručno košenje trave u općini Kupresu u BiH, postala je ovih dana dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

/ vbb

‘Dan kosidbe ili Strljanica‘ na 15. sjednici Odbora UNESCO-a upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, izvijestili su 16. prosinca iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Ranije su to Ministarstvo i Državno povjerenstvo za UNESCO dali potporu ovoj inicijativi i nominaciju uputili svjetskoj organizaciji. Običaj natjecanja u košnji trave na Kupresu četvrta je upisana nematerijalna baština Bosne i Hercegovine. Ranije se na tome popisu našao Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo i Branja trave ive na Ozrenu.

Kupreška kosidba / Foto: foto video Ćibara

Radost zbog ove vijesti o Kupreškoj, a sada i svjetskoj kosidbi s nama je podijelio poznati zagrebački Kuprešak, župnik župe sv. Barbare i duhovnik u bolnici Rebro don Zdenko Perija.

“Ovaj put trajao je šest godina” otkrio je i zahvalio svima koji su za to zaslužni. Neka mi nitko ne zamjeri, ali ovog trenutka moram ponovno istaknuti one koji su bili najzaslužniji da dođe do ovoga cilja. Ante Čičak – Anjo, započeo je taj vrijedan rad. Nastavljeno je osnivanjem Udruge „Kupreški kosci“ na čelu sa gosp. Matkom Čurkovićem, Zavičajni klub „Kupres“ koji je bio most i spoj između Udruge „Kupreški kosci“, naših kojih žive u Kupresu i Kuprešaka izvan Kupresa širom svijeta.

To je do sada najveća nagrada našem Kupresu i našoj kulturno-povijesnoj baštini. Od srca svima čestitam i zahvaljujem, poručuje don Perija.

“Kupreška kosidba ili Strljanica je višestoljetna tradicija u Kupresu. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti. Inicijativu za nominaciju pokrenula je lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na UNESCO-vu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade”, navode iz ministarstva.

A u Kupresu je već spremna “Kuća kosca”, rekao je vlč. Perija dodajući da je ova pandemija i to otvorenje odgodila. 

Čestitamo Općini Kupres na ovome vrijednome priznanju i zahvaljujemo na dodijeljenoj zgradi koja je „Kuća kosca“ i Muzej „Kose“.

Ova svjetla točka UNESCO-a neka nam svima bude posebna čestitka i poseban dar ovoga Božića i ove 2020. godine. U tom svijetlu želimo nastaviti raditi i započeti projekt Dana kosidbe – Strljanice, organizirati u novom svjetlu i novim uvjetima koje nam nalaže UNESCO.

Foto: Foto video Ćibara

No, Kupres je poznat po još jednoj činjenici – prije tri godine ušao je u Guinessovu knjigu rekorda po najvećem broju Ivana okupljenih na jednom mjestu. Kuprešaci, naime, posljednjeg dana u srpnju okupljaju sve Ivane iz zemlje, susjedstva i dijaspore da sa svojim obiteljima upoznaju ljepote i kulturu ovoga kraja, a 30. srpnja 2017. na Kupresu se okupilo čak 2325 Ivana, čime su osvojili novi Guinessov rekord u okupljanju osoba s istim imenom. Idejni začetnik ovog okupljanja je naš sugovornik don Zdenko Perija.

Najveće okupljanje Ivana na Kupresu / Udruga Kupreški kosci

O kupreškoj kosidbi smo razgovarali s don Zdenkom Perijom u emisiji Aktualno. Poslušajte ovdje:

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja