Budi dio naše mreže

Spominjući se prve obljetnice razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu te pandemije koja je ostavila snažne posljedice u društvenom i crkvenom životu, ove subote 20. ožujka održava se korizmena procesija od zagrebačke katedrale do crkve Sv. Roka. Procesiju možete pratiti izravno putem Facebook stranice Hrvatskoga katoličkog radija.

/ vbb

Korizmena procesija je krenula u 10 sati ispred zagrebačke prvostolnice, pazeći pritom na mogućnosti dane unutar epidemioloških okolnosti. Procesiju predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, a hod će se završiti euharistijskim slavljem u kapeli sv. Roka na Rokovu perivoju oko 11.30 sati kojeg će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na procesijskome putu, osim molitvenoga početka ispred katedrale, vjernici će se zaustaviti u molitvi na Kamenitim vratima i ispred crkve Sv. Marka na Gornjemu gradu. U korizmenoj procesiji prema važećim epidemiološkim mjerama i uputama smije sudjelovati najviše 25 sudionika.

Budući da procesija prolazi gradskim prostorima kojima se kreću stanovnici i posjetitelji Zagreba, dijeleći radosti i poteškoće, ali i odgovornosti za zajednički društveni život, katolici će svojim hodom očitovati svoju brižnost te moliti pomoć od Boga za sve ljude u vremenu obilježenom pandemijom i posljedicama potresa. Ujedno se želi dati zadovoljština za grijehe koji razdiru pojedince i naš narod. U procesiji će se nositi relikvije, među kojima su posebno znakoviti zemni ostaci svetih zaštitnika i zagovornika: sv. Roka, sv. Sebastijana i sv. Karla Boromejskog, posebno zazivanih u zaraznim bolestima i dragih svetaca vjernicima grada Zagreba, te sv. Emigdija, zaštitnika od potresa.

Iz Zagrebačke nadbiskupije pozivaju sve vjernike u Nadbiskupiji da se molitvom u to vrijeme duhovno priključe molitvenom hodu, „s istom nakanom da Gospodin milostivo pogleda našu Crkvu i hrvatsku domovinu, da vidi muku, oprosti grijehe i daruje radost svoje blizine“.
U podne se može izmoliti Srednji čas ili ‘Anđeo Gospodnji’, a zatim sljedeća molitva:

,,Svemogući vječni Bože,
Stvoritelju svijeta, milosrdni naš Oče,
Izvore života i svetosti,
u Tvojoj su ruci temelji zemlje i srca ljudi.
U neizrecivoj si nam ljubavi darovao Spasitelja,
Gospodina Isusa Krista.
Po njegovu utjelovljenju, muci i uskrsnuću
primi naše vapaje i usliši prošnje:
čuvaj nas od strahota potresa,
oslobodi nas zaraznih bolesti
i spasi iz svih pogibli duše i tijela,
da bismo služili u radosnoj zahvalnosti Tebi,
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja