Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 28. svibnja euharistijsko slavlje tijekom kojega je zaredio devetnaestoricu novih svećenika.

/ md

Na početku slavlja kardinal Bozanić pozdravio je sve okupljene i pozvao da “molimo za one zbog kojih smo ovamo došli”, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na misnom slavlju održanom u župnoj crkvi sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi koncelebrirali su pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, generalni vikar i moderator NDS-a mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar i kancelar NDS-a preč. Marko Kovač, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta preč. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta preč. Josip Šimunović, redovnički provincijali, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, odgojitelji i duhovnici NBS-a, te okupljeni svećenici.

Kardinal Bozanić u homiliji je istaknuo kako Bog vrednuje odlučnost i sposobnost čovjeka da ga slijedi dajući mu snagu da to i učini. “U Duhu Svetom zahvaljujem Bogu za vas, za milost Božju koja vam je dana u Kristu Isusu, za dar vaših života, poziva i odaziva. Dragi ređenici, vaša nazočnost u ovom slavlju sa svom jasnoćom govori da Gospodin poziva. Isus Krist, uskrsli i živi, prisutan među nama, nastavlja pozivati i danas. I ne samo to. Gospodin ima povjerenja u nas i vjeruje da smo sposobni na njegov poziv odgovoriti svojim životnim predanjem. On vrednuje naše sposobnosti i našu odlučnost da ga slijedimo. Sam Isus nam daje snagu i jača naše povjerenje da s njegovom pomoći možemo od svoga života učiniti nešto lijepo, da naš život postane dar za Njega i za braću i sestre. To je temelj radosti koja danas spontano izvire iz naših srdaca. Osjećaje radosti nije teško zapaziti na našim licima dok promatramo devetnaest mladića koji će, nakon dugog i zahtjevnog puta formacije, danas biti zaređeni za prezbitere Katoličke Crkve.”

Kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

“Doživljaji slavlja ređenja pružaju nam posebnu prigodu za promišljanje rasvijetljeno naviještenom Riječi Božjom”, istaknuo je zagrebački nadbiskup te, tumačeći evanđelje, nastavio: “Kad su učenici pristigli na obalu nisu primijetili Gospodina, nego »pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh«. Nisu vidjeli Učitelja, nego znakove njegove ljubavi. Tako je i s nama. Mi u svakidašnjem životu ne vidimo Boga, ali pozorno srce raspoznaje beskonačne znakove Božje prisutnosti, koja nas prosvjetljuje, hrani, ispunja i daje smisao našem životu. Tada pristupi Isus i kaže im: »Donesite riba što ih sada uloviste«. Isus je pripremio dar: ribu i kruh, ali traži i suradnju svojih. Nema smisla sudjelovati na Isusovoj gozbi, ako se ne daje osobni doprinos. Nema smisla biti kršćanin, nema smisla postati svećenik, ako netko u životu nešto ne primi od nas, ako ne slijedimo Isusov put i živimo za druge. Isusov dar treba nas oblikovati da i mi sami postajemo dar za druge.”

Kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

Obraćajući se ređenicima Kardinal je istaknuo kako je euharistija najveći znak Kristove prisutnosti među nama jer dokazuje da Bog želi biti među ljudima. “Isus se daruje svojima. Isus se nastavlja darivati. Najveći znak Isusove prisutnosti među nama jest Euharistija, jer Bog želi zauvijek biti s nama. A vi, dragi đakoni, ređenjem za prezbitere postat ćete na neki način sakrament Euharistije, jer Euharistije nema bez svećenika. Budite uvijek u poniznosti srca svjesni tog uzvišenog poziva i poslanja. Vršite ga sa strahopoštovanjem, vjerno i pobožno. Uvijek raspirujući milosni dar Božji koji je u vama po polaganju mojih ruku.” (usp. 2 Tim 1, 6)

Kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

“Isus promatra dubinu našega srca, koje želi osloboditi, ozdraviti, posvetiti. Svetost dolazi od Boga koji je jedini svet i koji nas prvi ljubi. Čovjekova svetost nije odsutnost grijeha. Tko bi tada mogao postići svetost? Svetost se postiže, u svetosti se napreduje, prihvaćanjem Krista – i to sada. To vječno sada traje u Bogu. Ono se neprestano događa između Boga i čovjeka po Isusu Kristu u Duhu Svetom. Tu su smješteni kršćanski pozivi, a posebno poziv u ministerijalno svećeništvo”, poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

Na kraju homilije Kardinal je pozvao ređenike da slijede Isusa Krista i njegov primjer ljubavi. “Vi ste, dragi đakoni, za geslo svećeničkog ređenja izabrali Isusove riječi: »Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje« (Iv 15, 13). Današnje evanđelje završava Isusovim pozivom: »Idi za mnom!« Stoga i vi idite za Isusom slijedeći njegov primjer ljubavi.”

Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić čestitao je novozaređenim svećenicima, njihovim obiteljima, prijateljima i župnim zajednicama. Na kraju slavlja devetnaestorica ređenika podijelili su okupljenima mladomisnički blagoslov.

Kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

Sveti red prezbiterata primili su:

Zagrebačka nadbiskupija: vlč. Krešimir BABIĆ, vlč. Petar BELINA, vlč. Mate CIKOJA, vlč. Domagoj KORUŽNJAK, vlč. Antonio KOVAČIĆ, vlč. Patrik PAULIĆ, vlč. Filip ŠEŠEK, vlč. Ivan VUJEVIĆ
Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda: fra Vinko BRKOVIĆ, OFM, fra Marko ĆOSIĆ, OFM, fra Ivan IVANKOVIĆ, OFM, fra Antonio KIRIN, OFM
Hrvatska dominikanska provincija Navještenja BDM: fr. Marin GOLUBOVIĆ, OP, fr. Mario Ilija UDOVIČIĆ, OP
Hrvatska karmelska provincija svetog oca Josipa: o. Ante JAKUS, OCD
Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca: fra Franjo ČOLAKOVAC, OFMConv., fra Zvonimir PERVAN, OFMConv.
Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića: fra Josip MILATOVIĆ, OFMCap, fra Ivan PERIĆ, OFMCap

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja