Budi dio naše mreže

Europski parlament u četvrtak, 11. travnja, većinom glasova je zatražio da se “pravo na pobačaj” uvrsti u Povelju Europske unije o temeljnim pravima. Istražili smo koji su hrvatski europarlamentarci glasali za, a koji protiv ove rezolucije.

/ mk

Seksualna i reproduktivna zdravstvena skrb i pravo na siguran i zakonit pobačaj

Zdravstvena skrb, uključujući spolno i reproduktivno zdravlje, u nadležnosti je država članica, no promjena Povelje EU-a o temeljnim pravima kako bi se uključio pobačaj zahtijeva jednoglasnu suglasnost svih država članica, objavljeno je na web stranici Europskog parlamenta.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 336 glasova za, 163 protiv i 39 suzdržanih, zastupnici žele u Povelju EU o temeljnim pravima uvrstiti pravo na pobačaj – to je zahtjev koji su podnijeli već više puta. Zastupnici osuđuju nazadovanje u pogledu prava žena i sve pokušaje ograničavanja ili ukidanja postojeće zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava te rodne ravnopravnosti koji se odvijaju u cijelom svijetu, uključujući države članice EU.

U članku 3. Povelje navodi se da „svatko ima pravo na tjelesnu autonomiju, slobodan, informiran, potpun i univerzalan pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima te svim povezanim zdravstvenim uslugama bez diskriminacije, uključujući pristup sigurnom i zakonitom pobačaju”.

U tekstu se poziva države članice da u potpunosti dekriminaliziraju pobačaj, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2022. te da uklone i suzbiju prepreke pobačaju, pozivajući Poljsku i Maltu da ukinu svoje zakone i druge mjere kojima se pobačaj zabranjuje i ograničava.

Zastupnici osuđuju činjenicu da u nekim državama članicama pobačaj odbijaju liječnici, a u nekim slučajevima cijele zdravstvene ustanove, na temelju klauzule o „prizivu savjesti”, često u situacijama u kojima bi bilo kakvo kašnjenje ugrozilo život ili zdravlje pacijenta. U tekstu se, među državama članicama koje postavljaju praktične prepreke za izvođenje pobačaja, navodi i Hrvatska.

Obrazovanje i visokokvalitetna skrb

U tekstu se navodi kako bi metode i postupci pobačaja trebali biti obvezni dio kurikuluma za liječnike i studente medicine. Države članice trebale bi osigurati pristup cijelom nizu usluga povezanih sa spolnim i reproduktivnim zdravljem i pravima, uključujući i dobi prilagođen sveobuhvatan odgoj u području spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

Trebalo bi staviti na raspolaganje dostupne, sigurne i besplatne metode kontracepcije te savjetovanje o planiranju obitelji, te posebno paziti da su dobro obaviještene ranjive skupine. Žene koje žive u siromaštvu nerazmjerno su pogođene pravnim, financijskim, društvenim i praktičnim preprekama i ograničenjima pobačaja, kažu zastupnici, pozivajući države članice da uklone te prepreke.

Prestanak financiranja EU-a skupinama koje se bore protiv prava na izbor

Zastupnici su izrazili svoju zabrinutost zbog znatnog povećanja financijskih sredstava za skupine koje se bore protiv prava na izbor, a koje obuhvaća i i rodnu pripadnost diljem svijeta, uključujući i u EU-u. Pozivaju Komisiju da osigura da organizacije koje se bore protiv rodne ravnopravnosti i prava žena, uključujući reproduktivna prava, ne primaju financijska sredstva EU, a države članice i lokalne vlasti povećaju svoju potrošnju na programe i subvencije za usluge zdravstvene skrbi i planiranja obitelji.

Kako su glasali hrvatski europarlamentarci?

Petero od dvanaest predstavnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu sudjelovalo je u glasovanju.

Ladislav Ilčić (HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku; Europski konzervativci i reformisti (ECR)) – PROTIV

Tomislav Sokol (HDZ; Europska pučka stranka (kršćanski demokrati) (EPP)) – PROTIV

Romana Jerković (SDP; Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D)) – ZA

Predrag Fred Matić (SDP, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D)) – ZA

Tonino Picula (SDP, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D)) – ZA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja