Budi dio naše mreže

Zahvaljujući Muškom akademskom zboru Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba Hrvatski katolički radio od ponedjeljka 30. rujna svako će jutro u 6 sati te subotom i nedjeljom točno u podne emitirati pjevani "Angelus" u novom aranžmanu maestra Josipa degl' Ivellia, dirigenta, zborovođe i skladatelja iz Zagreba.

/ sk

Molitva “Angelus“ potječe od latinske riječi angelus “Angelus Domini nuntiavit Mariae”(Anđeo Gospodnji navijestio Mariji) i odnosi se na anđela Gabrijela koji je Mariji navijestio začeće Sina Božjega po Duhu Svetom. Trenutak je to kada se ujutro, u podne i predvečerje nakon zvuka zvona molitvom prisjećamo prekretnice povijesti čovječanstva i pozdravljamo našu Nebesku Majku.

U nastojanjima uredništva HKR-a da slušatelje još više potakne na molitvu Angelusa, a zahvaljujući maestru degl’ Ivelliu koji je inače i stručni višegodišnji suradnik HKR-a, u četvrtak 25. rujna u kasnim večernjim satima u zgradi Hrvatske biskupske konferencije snimljena je nova verzija pjevanog Angelusa. U novom aranžmanu, ali klasičnoj izvedbi Angelus je otpjevao Muški akademski zbor FER-a koji je osnovan prije tri godine, 11. siječnja 2016., na inicijativu maestra Josipa degl’ Ivellia i dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića. Konstituiranje i prva proba zbora održana je 18. siječnja 2016. godine. Zbor od tada održava redovite tjedne probe, a izrastao je u najveći muški muški zbor u Hrvatskoj, ali i šire.

Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja. Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta. Iako postoje tek tri godine, Zbor ima niz zapaženih nastupa i brojne nagrade.

Evo kako je izgledalo snimanje Angelusa pod tehničkim vodstvom ton majstora i šefa tehnike Hrvatskog katoličkoga radija Mihaela Varenice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja