Budi dio naše mreže

Isusovac Robert Macke, poznat mnogim svojim kolegama i kao "brat Bob", jezuitski je astronom na Vatikanskoj zvjezdarnici i jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za proučavanje meteorita.

/ dp

Kada je dr. Andy Ryan, jedan od vodećih ljudi NASA-ine misije OSIRIS-REx, trebao pomoć u konstruiranju uređaja za proučavanje najstarijih asteroidnih materijala u Sunčevom sustavu, obratio se Mackeu, piše Peter Pinedo za CNA.

Zahtjevan znanstveni podvig

NASA-ina misija zahtijevala je posebno napravljen “piknometar” za mjerenje gustoće i poroznosti asteroidnog materijala uzetog iz dubokog svemira, piše CNA.

Uređaj je morao odgovarati vrlo specifičnim zahtjrvima kako bi se izbjegla kontaminacija uzoraka.

Moto Vatikanske zvjezdarnice je: ‘Dođite, poklonimo se Bogu Stvoritelju’.

Tvrtke koje prodaju gotove piknometre nisu odgovarale NASA-inim specifikacijama — samo je Macke uspio napraviti točan uređaj kakav je misija OSIRIS-REx trebala.

Foto: Vatican Observatory

Mackeov uređaj koristiti za pomno proučavanje materijala asteroida kako bi pokušao odgovoriti na neka od NASA-inih najvećih pitanja o podrijetlu Sunčevog sustava.

Proces konstruiranja uređaja trajao je više od dvije godine, a sve je otežala činjenica da je piknometar morao biti sastavljen bez ičega što bi moglo kontaminirati uzorke, istaknuo je isusovac Macke.

Svi se, rame uz rame, bavimo istom znanošću i tako pridonosimo ukupnom ljudskom znanju.

“Uspješno smo izradili uređaj, ali moj zadatak nije završen. Sljedeći korak je korištenje uređaja za mjerenje gustoće uzoraka. Proces će trajati nekoliko tjedana, a možda i mjeseci. Ne mogu proglasiti potpuni uspjeh dok projekt ne bude završen”, naglasio je Macke.

Što je misija OSIRIS-REx?

OSIRIS-REx, što je skraćenica za “Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer”, prva je američka misija u povijesti koja je dostavila uzorke asteroida na Zemlju.

Nakon što je provela sedam godina u svemiru, letjelica OSIRIS-REx prikupila je 25 dekagrama površinskog materijala s asteroida “Bennu” udaljenog od Zemlje više od 300 kilometara. S uzorkom se na zemlju vratila u nedjelju, 24. rujna.

Foto: Vatican Observatory

Uzorci, za koje NASA kaže da potječu iz najranijih dana Sunčevog sustava, odneseni su u NASA-in svemirski centar Johnson u Houstonu, gdje će biti trajno smješteni i proučavani.

Macke će pomoći u proučavanju uzoraka u Houstonu kada dođe vrijeme za korištenje njegovog uređaja.

“Misija OSIRIS-REx je golema suradnja znanstvenika i inženjera koji obuhvaćaju brojne institucije i nekoliko zemalja”, rekao je isusovac.

Čašćenje Stvoritelja znanošću

Mnogi vjeruju da vjera i znanost proturječe jedna drugoj. Katolički znanstvenici iz Vatikanskog opservatorija ne slažu se s tom tvrdnjom.

“Moto Vatikanske zvjezdarnice, koju nam je dao papa Pio XI. 1930-ih jest ‘Deum Creatorem Venite Adoremus’ odnosno ‘Dođite, poklonimo se Bogu Stvoritelju'”, istaknuo je Macke.

Bavljenje znanošću oblik je čašćenja Stvoritelja. Svi se, rame uz rame, bavimo istom znanošću i tako pridonosimo ukupnom ljudskom znanju, zaključio je je isusovac astronom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja