Budi dio naše mreže

"Duhovne je pjesme važno stvarati prepuštajući se Božjem nadahnuću", poruka je glumca, glazbenika, kompozitora i multiinsturmentaliste Matije Dedića koju je izrekao u svome vjerničkome svjedočanstvu u sklopu Velike pobožnosti svetom Josipu ove srijede u Nacionalnome svetištu Sv. Josipa. Kronike ovog karlovačkog svetišta još su zabilježile da su svetome Josipu hodočastili i vjernici župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična i njihov župnik vlč. Nikola Sanjković koji je predvodio misu u suslavlju s rektorom Svetišta mons. Antunom Senteom.

/ anh

Liturgijsko je slavlje pjesmom pratio Vokalno instrumentalni sastav Hrid iz dominikanske župe Kraljice Svete krunice u Zagrebu.

Dugi niz godina ove je mlade vodio bard duhovne glazbe pokojni Čedo Antolić koji je preminuo 23. kolovoza 2019. godine.

Čedo nije ostavio veliki glazbeni trag, ostavio je najveći trag koji je mogao i koliki je mogao jer u istom umjetničkom i vjerničkom duhu podigao je i svoje dvoje djece Petru i Matiju.

Matija Antolić je od svoga oca preuzeo ‘dirigentsku palicu’ VIS-a Hrid i ovom je prilikom na kraju euharistije posvjedočio vlastito pouzdanje u Boga.

Zbor Hrid (Foto: Nacionalno svetište sv. Josipa)

U svome svjedočanstvu pred okupljenim vjernicima, što u crkvi, pokrajnjim dvoranama, a što pred malim ekranima LTV-a prepričao je koliki je značaj u njegovom glazbenom i jednako u duhovnom životu ima Čedo Antolić, pjesnik i kantautor nebrojenih duhovnih stihova i nota.

Matija je progovorio i o današnjem stvaralaštvu duhovnih pjesama, iznoseći neka svoja zapažanja.

„Duhovne je pjesme danas važno stvarati, prepuštajući se Božjem nadahnuću. U današnje smo vrijeme, što se glazbe tiče – ali može se preslikati na ostale stavke života – opterećeni produkcijom. Kako bi čovjek izbjegnuo taj začarani krug, treba imati vjere u Boga“ rekao je između ostalog Matija Antolić.

Na kraju svjedočanstva okupljenima je pročitao i jednu pjesmu svoga oca Čede Antolića koji je imao i notu za slikarstvo, a u zadnjim godinama života taj svestrani kreativac okušao se i u manjim kiparskim formama i modeliranju umjetnina.

Matija Antolić i Tamara Perc (Foto: Nacionalno svetište sv. Josipa)

Matiju i zbor Hrid na gitari je pratila Tamara Perc, jedna od utemeljiteljica zbora SKAC-a Palma, uzgred i to spomenimo.

Propovijed vlč. Nikole Sanjkovića bila je usmjerena na suvremenost i njegovo gubljenje istinskog značenja ljepote braka, zajednice muškarca i žene koju Bog blagoslivlja.

O svetome Josipu, kao dobrom primjeru poslušnosti volji Božjoj, istaknuo je da se on nije preplašio pred otajstvom čistoće.

Znao je da ga svijet ne može shvatiti, da će zbog takve opredijeljenosti nailaziti na mnoge poruge i poniženja.

Mons. Antun Sente i vlč. Nikola Sanjković (Foto: Nacionalno svetište sv. Josipa)

Znao je da je ljubav jaka onoliko koliko je čista, koliko je spremna na požrtvovnost i žrtvu života.

Znao je da je lako izrugati i osramotiti, ozloglasiti i lažno optužiti, ali znao je da jednim potezom sve to može i izbjeći i drugoga spasiti.

Znao je da njegov Bog spasiteljski djeluje. Prihvatio je poziv i upute odozgo i uključio se u spasiteljske Božje naume“, rekao je župnik iz Mahična o svetome Josipu, objavilo je Nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu. 

Koliki nam je zalog i nasljeđe ostavio Matijin otac – Čedo Antolić – koji je bio i dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskog katoličkoga radija pročitajte u ovoj objavi HKM-ovog portala.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja