Budi dio naše mreže

Naša urednica Diana Tikvić na svom se Facebook profilu prisjetila Svjetskog susreta mladih iz 2005. u Njemačkoj kada je zahvaljujući neposrednošću tadašnjeg Svetog Oca, a danas pape emeritusa Benedikta XVI., imala prilike biti s njime na brodu i dobiti blagoslov, mimo protokola.

/ sk

Družeći se s papom Franjom gotovo od početka njegova pontifikata kroz emisiju Papa s nama, razmišljam o tome kako često govorim da je vrlo spontan i neposredan.

Kao spontanog nismo baš doživljavali papu emeritusa, Benedikta XVI. On je jedan od najvećih teologa koji je Crkva imala i možda i zbog toga nismo bili u stanju doživjeti i njegovu toplinu. U tom razmišljanju naiđem na ovu fotografiju, Köln 2005., Svjetski susret mladih. Prvo Papino obraćanje mladima bilo je s broda kojim je plovio Rajnom do kölnske katedrale. Na obalama Rajne okupilo se 170.000 mladih iz gotovo 200 zemalja svijeta, na svečanosti dobrodošlice Papi. Neki su mladi i do struka, vrata, bili u rijeci, samo da bi bili što bliže Papi, predirljiva slika…

Nekoliko nas, predstavnika različitih zemalja, imali smo milost biti na brodu s Papom. On je tada prekršio protokol i nas, koji smo bili u narodnim nošnjama, primio svakog na kratko i blagoslovio nas. Tada nije bilo ovih pametnih telefona, a možda i bolje, jer mi je, umjesto u mobitelu, ta slika Papinog blagoslova ostala sačuvana u srcu.

I sjetila sam se kako sam tada doživjela papu Benedikta, kao oca.

Crkvu vodi Duh Sveti, i svako vrijeme ima svoje vođe, pastire, one koji njome na zemlji “upravljaju”. Neki nam prirastu srcu više, neki manje. Ali nijedan nije slučajan. Pomno je od Boga izabran. S razlogom. U Boga nema slučajnosti. Jedni da nas svojim životom podsjećaju kako trebamo živjeti, jedni da nas poučavaju, jedni da nam upute riječi ljubavi i utjehe, jedni pak da nas potiču na ustrajniju molitvu za pastire Crkve… Nema slučajnog odabira.

Zaključit ću ovaj svoj trenutak inspiracije mišlju koju je jutros u emisiji Papa s nama izrekao vlč. Piotr Maj. Rekao je da je Bog izabrao Davida zato jer je u njegovom srcu vidio očaj, odbačenost, nedostatak ljubavi. Znao je da će David otvoriti srce Ljubavi kad je susretne i prepozna. I kad je zastranio, toj se Ljubavi na kraju vratio.

Mi bismo odabirali po svojim kriterijima. Ali Bog ima svoje. Koji li su ispravniji…

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja