Budi dio naše mreže

O (ne)dopuštenom heklanju nedjeljom, odnosu prema blagoslovinama, Hrvatskoj pravoslavnoj Crkvi i potpunom oprostu za pokojnike u emisiji "Halo, velečasni?" 26. siječnja govorio je vlč. Ljubo Vuković, župnik župe sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji.

/ hjb

Volim ručni rad, i često pletem, šivam i heklam. Ako u tjednu ima zapovijedani blagdan, je li grijeh toga dana raditi to što volim?

Postavio bih protupitanje: je li grijeh ako u nedjelju muškarci sa sinovima otiđu na nogomet? Je li grijeh ako činim nešto što me opušta, zabavlja i čini sam blagdan još ljepšim? Sjećam se, i dan-danas, kako je izgledala nedjelja dok sam bio dijete. Najprije bi mama i tata otišli na jutarnju misu, mi djeca na danju misu, a kad bismo došli doma, cijela kuća mirisala bi po juhi ili buhtlama… Nakon zajedničkog objeda raspršili bismo se, pošli na nogomet i druge aktivnosti.

Dakle, ako nekoga zabavlja heklanje, to je opuštanje. Još ako se pjevaju pobožne pjesme i usput izmoli koja molitva, svakako nema grijeha.

Ako je tamjan jednom blagoslovljen, trebam li sljedeće godine kupovati novi ili treba ponovno blagosloviti stari?

Nisam nikad o tome baš razmišljao, jer u sakristiji tamjan imamo dok ga ne potrošimo. Tamjan ne mora biti novi ili stari. Tamjan je, primjerice, jedna od blagoslovina ili sakramentala. To znači da podsjeća na sakramente, ali nije sakrament. Bitna je razlika između sakramenata i sakramentala. Sakramente je ustanovio Gospodin, a blagoslovine su, primjerice, blagoslov crkve, obitelji, osoba, kraljeva…

Sakramentale je ustanovila Crkva i svaki blagoslov kojeg primimo je nemjerljiv, iako nije kao sakrament.

Prije blagoslova obitelji znam reći vjernicima “Nemojte odbijati blagoslov, to je silno važna stvar!” Blagoslov uključuje sve od Boga, da budemo svi zdravi i sretni, da se roditelji vole, da imaju posao, da ih Bog čuva kad idu na posao… Blagoslov jednostavno zaokružuje sve to. A što se tiče tamjana, ako je jednom blagoslovljen, nije ga potrebno ponovno blagoslivljati dok se ne potroši, jer ne može “isteći rok” trajanja blagoslova. Više o ovoj temi saznajte i u članku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja