Budi dio naše mreže

Župa sv. Katarine u Komarevu svečano je u subotu, 25. studenoga proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Zdravkom Novakom i svećenicima Sisačko-katedralnog dekanata predvođenih dekanom Ivanom Faletarom.

/ mdj

Na početku euharistijskog slavlja biskupa i sve okupljene pozdravio je župnik Novak istaknuvši kako blagdan sv. Katarine naviješta skoru svetkovinu rođenja Kristova.  

“Katarina je ostala vjerna Kristu”

U homiliji biskup je podsjetio na život sv. Katarine, djevice i mučenice koja je svoj život položila za Krista početkom 4. stoljeća istaknuvši kako mi sigurno možemo puno naučiti od mučenika, jer oni su svjedoci za Krista, ne riječima nego svojom krvlju, svojim životom te jer je njima važniji bio Krist nego vlastiti život. Istaknuvši Katarinino mučeništvo biskup je ispričao i zgodu zbog koje je postala zaštitnica znanstvenika, a koja dokazuje da vjera i znanost nisu u suprotnosti.

Foto: Stjepan Vego/ Proslava sv. Katarine

„Tadašnji upravitelj Aleksandrije Maksimilijan tražio je da se ona za njega uda i da ostavi vjeru u Krista jer su oni imali svoje poganske bogove. Ona nije željela ni moć ni silno to bogatstvo i zato je odbila i ostala vjerna Kristu. On je mislio da ju može obratiti pa je doveo 50 najmudrijih znanstvenika. Pokušali su je uvjeriti da je u krivu, da Isus nije Bog, ali je nakon duge rasprave ona uvjerila njih i oni su prihvatili Krista te su željeli postati kršćani. Kada je to saznao Maksimilijan dao ih je pogubiti, a nju mučiti. Zato se često prikazuje s kolom s noževima jer su je na tom kolu mučili, ali njoj se ništa nije dogodilo već se kolo raspalo te su je na kraju pogubili“, rekao je biskup dodavši kako smo zahvalni Bogu za svjedočanstvo sv. Katarine i svih svetih koji su bili spremni toliko voljeti Isusa i uz njega prianjati da ni svoj život nisu štedjeli. 

Foto: Stjepan Vego/ Proslava sv. Katarine

“Mnogi su i danas progonjeni”

U nastavku biskup je rekao kako je vrijeme sv. Katarine i našeg sisačkog biskupa Kvirna bilo vrijeme velikih progona kršćana, ali kako ni danas nije lakše. „Niti danas nisu pošteđeni Crkva i kršćani različitih progona. To možda nije tako kao što je bilo tada da se kršćane pogubljuje zbog vjere, ali kada se mi zalažemo za naše kršćanske vrijednosti onda se to osporava, izruguje i pokušava se relativizirati.”

Pokušali su je uvjeriti da je u krivu, da Isus nije Bog, ali je nakon duge rasprave ona uvjerila njih i oni su prihvatili Krista te su željeli postati kršćani. Kada je to saznao Maksimilijan dao ih je pogubiti, a nju mučiti.

Foto: Stjepan Vego/ Proslava sv. Katarine

Tadašnji upravitelj Aleksandrije Maksimilijan tražio je da se ona za njega uda i da ostavi vjeru u Krista jer su oni imali svoje poganske bogove. Ona nije željela ni moć ni silno to bogatstvo i zato je odbila i ostala vjerna Kristu.

Čak i u zemljama koje se diče da su stoljećima katoličke imamo situaciju da su danas dozvoljene stvari poput pobačaja i želi se prikazati da je ljudsko pravo ubiti dijete. To su teške teme, ali mi ne smijemo odustati od svojih ispravnih vrijednosti jer je danas apsolutno sve došlo u pitanje. Našim mladima i djeci nameće se i infiltrira rodna ideologija, krivi društveni, spolni i bračni moral i razne druge protunaravne vrijednosti do te mjere da je čak i sam čovjek došao u pitanje. Te ideologije žele čovjekovu dušu oteti Bogu, a mi to ne smijemo dopustiti pa i pod cijenu mučeništva“, rekao je biskup pozvavši okupljene na molitvu sv. Katarini i sv. Kvirinu da i mi budemo vjerni kada nosimo svoj križ, kada nam nije lako i kada trebamo postupiti po savjesti i svjedočiti svoja kršćanska uvjerenja. 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja