Budi dio naše mreže

S približavanjem Hoda za života, koji će 18. svibnja ove godine ponovno biti organiziran i u Zagrebu, Splitu, Rijeci i, prvi put, u Osijeku, podsjećamo da je dovršen i dokumentarni film "Jedan dan života", o događajima koji su se 19. svibnja 2018. zbivali na riječkom Korzu.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Naime, istog dana su se na glavnom riječkom šetalištu našli Udruga ”Život biraj” kao građanska inicijativa s događajem ”Hod za život” i inicijativa ”Građani i građanke Rijeke” s događajem ”Hod za slobodu”. U filmu su ”uhvaćene” reakcije i ponašanja svih aktivista, uz autentičnu i “sirovu” sliku i ton.

Film je već predstavljen u Rijeci, a ovih dana i u dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu. Povodom večerašnjeg predstavljanja u dvorani Vijenac na Kaptolu 29 u 19 sati, u programu HKR-a gostovale su redateljica filma Maristela Host i jedna od organizatorica Hoda u Rijeci Barbara Brezac Benigar.

Od novinarskog zadatka do dokumentarca

Host je rekla da nije planirala raditi dokumentarni film, ali da je to odlučila na licu mjesta.

Ljudi u Hodu za slobodu nisu znali što žele. Ondje je svatko imao svoju definiciju i slobode i mišljenje o tome kada počinje život i sve je nekako bilo više kao izraz bunta protiv države. A u Hodu za život bili su konkretniji i jasniji oko svojih stavova.

 

Na riječkoj premijeri filma su bili zastupnici i pro-choice i pro-life stavova, čak i neki koje je policija, zbog ometanja Hoda, odvela maricom. Host je dodala da su ih rado ugostili i da je bilo dobro vidjeti kako zajednički reagiraju na iste scene u filmu. Naravno, svatko ima svoje viđenje tih događaja, ali nastojala sam zadržala objektivnost i ne naginjati na nijednu stranu nego uvijek biti na strani istine.

Ni Hod ni film nisu vjerska inicijativa, nego je to jedna stvarnost, a sukob je na duhovnoj razini.

Činjenice svetosti života

Host je naglasila i da će mnogi, i nakon jasne spoznaje znanstvene činjenice o početku ljudskoga života, i dalje svjesno ići protiv toga. “Naravno, teško je znati iz kojih to rana i odakle to dolazi, jesu li kao djeca bili odbačeni, ali uvijek treba toga biti svjestan i biti im blizu.”

Na pitanje o samom snimanju filma, odgovorila je da je snimanje trajalo od početka Hoda, nastavilo se na jesen, a produkcija je bila gotova u otprilike mjesec i pol. “Htjeli smo ga dovršiti do kraja veljače, s obzirom na zakon o abortusu, ali ne s ciljem utjecaja na političare.

Međutim, kad nekome osvijestite neke činjenice, onda je nebitno kakav je zakon. Nakon toga zakonom se može odobriti abortus i u samom porodu. Ako to nijedna trudnica više ne bude htjela, mi smo dobili svoju bitku.”

Abortus rađa patnju

Brezac Benigar je naglasila da, kao vjernica, ne osuđuje nijednog čovjeka, ali da svakako osuđuje zlo abortusa i dokidanje slobode i prava nerođenih. “Ljudska prava započinju začećem, jer nema druge jedinstvene točke kada bi mogla započeti.” Zapitala se i kako netko tko, navodno, brani ideale slobode može blokirati druge u izražavanju njihova mišljenja?

Govoreći pak o svjedočenjima žena koje su počinile abortus, Host je naglasila da ih nije bilo lako snimiti. Te osobe godinama, upravo zbog toga, žive u patnji i boli. “Međutim, oni koji su uspjeli sebi oprostiti i prihvatiti oproštenje od Boga, pozvani su svjedočiti i tako spašavati druge živote i drugim majkama pomoći da ne upadnu u zamku koja im se nudi.”

Podsjećamo na kraju da će, nakon večerašnjeg predstavljanja u 19 sati u dvorani Vijenac i nedjeljnoga u samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi u isto vrijeme, film “Jedan dan života” o događajima na prvome riječkom Hodu za život imati još neke premijere. Potom će biti postavljen i na Youtube kanal.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja