Budi dio naše mreže

Druženje osoba izbjeglih iz Ukrajine s lokalnim stanovništvom u župnoj zajednici sv. Petra u Dubrovniku upriličeno je u ponedjeljak 21. veljače u suradnji Caritasa Dubrovačke biskupije i župnog Caritasa Župe sv. Petra - Boninovo.

/ ab/IKA

„Kroz ove susrete s našom braćom i sestrama koji su pritisnuti tegobom ratnog izbjeglištva, želimo u našoj zajednici živjeti Crkvu koja u radostima i nadama, kao i u žalostima i tjeskobama ima otvorena vrata za sve. Crkvu koja je spremna, upravo poput poljske bolnice, kako to često ponavlja i papa Franjo, primijetiti sestru i brata u nevolji, pristupiti mu otvorena srca te mu uljem ljubavi poviti rane. Dok zajedno kročimo ususret Gospodinu i na ovaj način želimo u radosti vjere, nade i ljubavi, živjeti i svjedočiti radost sinodalnog zajedništva Božjeg naroda“, kazao je župnik Župe sv. Petra don Ante Burić.

Ovo druženje bilo je prilika za susrete i razmjenu iskustava žena i djece iz Ukrajine s lokalnim stanovništvom, ali i međusobnog boljeg upoznavanja. Domaćin susreta bila je Župa svetog Petra na Boninovu, a planirano je da ovi susreti postanu tradicija svakog mjeseca, na istoj lokaciji, u zajedništvu i s drugim župnim Caritasima i osobama dobre volje.

Članice župnog Caritasa svetog Petra i članice biskupijskog Caritasa pobrinule su se da prijatelji iz Ukrajine kušaju njihove slasne kolače, koje su same pripremile, kao i kavu, sokove i grickalice. Okupljena djeca izrađivala su i ukrasne predmete i narukvice koje su poklonili svojim majkama.

„Iznimno smo radosni što je ovo bila prilika, uz upoznavanje i razgovor s domaćim stanovništvom, i za bolje upoznavanje gospođa iz Ukrajine međusobno. Na susretu su podijelile svoja iskustva dolaska u Hrvatsku i priče o odlasku iz domovine, koje, iako tužne i prožete traumom, djeluju iscjeljujuće kad se podijele naglas, osobito s onima koji su prošli istu tu priču“, poručili su iz biskupijskog Caritasa. „Uz onu materijalnu pomoć koju svakodnevno nastojimo pružati, ovakav vid pomoći sada, godinu dana od početka rata, vidimo kao najpotrebniji. Želimo da ovi susreti postanu tradicija te se planiramo okupljati svakog 3. ponedjeljka u mjesecu upravo u prostorima Župe svetog Petra, kojima zahvaljujemo na ljubavi i otvorenosti!“, rekli su u biskupijskom Caritasu.

Prvo ovakvo druženje Caritas je priredio u siječnju, kada su uz pomoć redovnica Družbe službenica Milosrđa i učenica Učeničkog doma „Paola di Rosa“ organizirali božićni ručak. Druženje je organizirano u sklopu psihosocijalnih i integracijskih aktivnosti koje biskupijski Caritas provodi kroz projekt CRS-a i Hrvatskog Caritasa „Pomoć za Ukrajinu“.

FOTO: ŽUPA SV. PETRA/CARITAS DU

FOTO: ŽUPA SV. PETRA/CARITAS DU

FOTO: ŽUPA SV. PETRA/CARITAS DU

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja