Budi dio naše mreže

Nakon što je u kratkom vremenu rasprodano prvo izdanje, ovih je dana u suizdanju Glasa Koncila i Zaklade "Sveta Maravillas od Isusa", iz tiska izišlo drugo izdanje knjige "Ako mu ti dopustiš…" o životu bosonoge karmelićanke sv. Maravillas od Isusa.

/ kv

Knjiga, koju su napisale njezine kćeri bosonoge karmelićanke iz Cerra de los Angeles i Aldehuele, na više od 500 stranica predstavlja vjerni prikaz života najpoznatije španjolske svetice i mističarke 20. st., koja je imala nemjerljivu ulogu u očuvanju i izgradnji vjere i duhovnosti tijekom najtežeg stoljeća španjolske i europske povijesti.

Sv. Maravillas od Isusa, živjela je i djelovala paralelno s Drugim vatikanskim koncilom, tj. prije, za vrijeme i nakon njega. Nakon obnove karmela koju je u 16. st. poduzela sv. Terezija od Isusa (Avilska), sv. Maravillas je osnovala čak 11 novih karmela za Crkvu modernog 20. st. Njezina važnost za karmel, a onda i za čitavu Katoličku Crkvu, jest u tome što je vjerno razumijevala, tumačila i provodila odredbe Koncila. Snažno je pridonijela da se kontemplativni život očuva i razvija u poimanju i svijesti Crkve na Koncilu i nakon njega.

“Biografija sv. Maravillas od Isusa može današnjoj Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom društvu općenito, koje je vratilo svoju unutarnju i vanjsku slobodu, prenijeti spoznaju o jednoj perspektivi kontemplativnog života koja se odvijala unutar Crkve Drugog vatikanskog koncila, a koja je bila izvanredno prosvijetljena te duhovno i pastoralno dojmljiva, kao što je to Karmel koji marljivo čuva svoju “terezijansku karizmu”, a ujedno je stavljen na raspolaganje novoj evangelizaciji posredstvom sv. Maravillas od Isusa – suvremene svetice “oblikovane” po izuzetnoj humanističkoj, duhovnoj i crkvenoj mjeri”, istaknuo je u predgovoru hrvatskom izdanju kardinal Antonio María Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru.

Sv. Maravillas rođena je 1891. u Madridu, u katoličkoj obitelji. Njezin otac, markiz Luis Pidal y Mon, čitav svoj život radio je samo za dobrobit Crkve. Bio je španjolski veleposlanik pri Svetoj Stolici, a majka, ponizna i jednostavna, u srca svoje djece utiskivala je sjeme vjere koje je proklijalo u srcu sv. Maravillas da bi dalo velike plodove svetosti karmelskom Redu, a nadasve čitavoj Crkvi Božjoj.

Samu knjigu napisale su anonimne autorice, njezine kćeri, sve to na temelju dokumenata, izvješća, dnevnika, ali i pisama same svetice. U tim se pismima, između ostalog, može vidjeti koliku je poslušnost i duboko poštovanje sv. Maravillas imala prema svojim duhovnicima. Oni su bili ti koji su je vodili na teškom putu pročišćenja koje je morala proći, a povrh svega oni su bili ti koji su joj ukazivali na Božju volju. Pisma sv. Maravillas, također, svjedoče da su duhovnici sv. Maravillas zalog i svjedoci toga da je život sv. Maravillas uistinu bio usmjeren na Boga te da se Njemu u potpunosti predala i služila mu.

Iako se pobožnost prema svetoj Maravillas na poseban način gaji u Španjolskoj, danas je ime sv. Maravillas od Isusa obišlo gotovo čitav svijet, a u Španjolsku svakodnevno pristižu svjedočanstva o uslišenim molitvama po zagovoru svete Maravillas. Bosonoge karmelićanke sva ta svjedočanstva sakupljaju, a neke od njih možete pronaći i na Facebook stranici, kao i više o životu sv. Maravillas.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja