Budi dio naše mreže

"Kako voditi djecu i mlade kroz izazove društvenih mreža i interneta“ bila je tema predavanja dr. sc. Igora Kanižaja, izvanrednog profesora na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti.

/ hjb

Još jedno hvalevrijedno i vrlo poticajno predavanje u organizaciji Krčke biskupije i Rapskog dekanata održano je u srijedu, 26. listopada u kongresnoj dvorani hotela Padove. Voditelj predavanja vlč. Saša Malović, upravitelj i župnik župe Supetarska Draga, najavio je temu predavanja i predstavio dr. sc. Igora Kanižaja s Fakulteta političkih znanosti.

Predavač je naglasio da će izlaganje temeljiti najviše na vlastitim iskustvima, iskustva roditeljstva, ali još puno važnije i kroz Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu te različite radionice i predavanja.

U vrlo poticajnom predavanju dr. Kanižaj je predstavio podatke mnogih istraživanja čiji je cilj bio ustvrditi razinu utjecaja i digitalnih medija na svakodnevni život djece i mladih.

Novo vrijeme traži drugačije korake

Predavač je prisutne u temu uveo prezentacijom o ne tako davnom vremenu medija, usporedivši ga sa sadašnjim vremenom koje je potpuno drugačije, promijenjeno našim očekivanjima i navikama. Dodao je da je važno ne zaboraviti i progovarati o periodu prije, da bismo lakše shvatili ono što se događa sada. Istaknuo je također kako veliki utjecaj medija i u živote odraslih i obitelji snažno mijenja temelje dosadašnjeg zajedništva i naše odnose oblikuje na nov način.

Produbljujući temu, dr. Kanižaj je pojasnio kako povećanje konzumacije medija ne prati i odgovarajuće obrazovanje u medijima, što je sve veći problem, a koju je potrebno razvijati i aktivno poticati.

Djeca i mladi, koji su svakodnevni korisnici raznih novih oblika komunikacije, nemaju izgrađenu svijest o utjecaju medija ili kritičko vrednovanje medija u društvu, pa često dolazi do problema u kojima postaju žrtve medijskog svijeta, uz neznanje, nemar ili nesmotrenost vlastitih roditelja ili skrbnika.

Rizici i opasnosti su veliki, ali se može raditi na njihovom smanjivanju

Zatim je dr. Kanižaj upozorio na rizike i opasnosti s kojima se djeca najčešće susreću i kako ih prepoznati. Pa navodi ovisnosti o crtanim filmovima, tv serijama, video igrama i sl., a ovisnosti se mogu prepoznati po lošim ocjenama, nervozi, uznemirenosti, slabijem odnosu s vršnjacima, zanemarivanju hobija, izbjegavanju redovnih obaveza. Pritom je roditeljska uloga nezamjenjiva i ne može se substituirati nikakvim javnim programom. Da bi spriječili ovisnost, predavač savjetuje da se prepoznaju okolnosti, uz praćenje, te posredovanje i komunikaciju, ali i suradnju sa “saveznicima”, neporicanje problema i obavezno informiranje.

Dr. Igor Kanižaj na Rabu / Foto: Sanjin Badurina Piloto

Isto tako, da bi roditelji potaknuli razgovor, treba stvoriti priliku, biti strpljiv, ne bojati se tišine i šutnje, ne odustajati i svakako tražiti pomoć. No, nije samo problem u duljini vremena koje djeca, posebno adolescenti, provode prateći medije ili igrajući se na internetu, nego još su opasnija i ozbiljnija pitanja o očuvanju privatnosti i sigurnosti djece.

Cyberbulling

Osobiti su problemi u neograničenim i dostupnim neprimjerenim, te eksplicitnim sadržajima na internetu i elektroničko nasilje, odnosno “cyberbulling”. U daljnjem izlaganju ukazao je na još jedan način prevencije; koje sve aplikacije roditelji mogu koristiti za nadzor i kontrolu, uz definiranje pravila i dogovor s djecom koliko se dnevno mogu koristiti medijski sadržaji i određene aplikacije na računalu ili mobitelu. Pravila moraju biti jasna i s ciljem da se izgrađuje zajedništvo i obitelj. Važno je ponuditi alternativu, da se smanji negativan utjecaj medija na život.

Ovisnost o ekranu / Roman Odintsov / Pexels

“Stav prema medijima formira se od najranijih dana, malim koracima koji će donijeti velike rezultate. Moramo biti autentični, moramo biti primjer, educirajmo se i učimo, jer nitko ne zna dovoljno. Izazovi su preveliki, zato čuvajte svoju i dječju privatnost”, rekao je, između ostalog, dr. Kanižaj.

Nakon predavanja otvorena je zanimljiva diskusija, u kojoj je predavač na postavljena pitanja iz publike osvijetlio još neke aspekte problema s područja komunikacije s djecom i mladima, mentalnog zdravlja, aktualnih medijskih manipulacija te utjecaja i posljedice pandemije.

Osobno svjedočenje hrani se molitvom

U kratkom osobnom svjedočanstvu, govoreći o vjeri, dr. Kanižaj je rekao kako znanost i vjera nisu nespojive, ponekad znanstveno i racionalno ne dobiješ odgovor ,ali kad izgubiš svaku nadu, kroz vjeru se dogodi upravo suprotno. Sve je komplementarno i ne isključuje jedno drugo, znanost gubi kad se jedno odvaja od vjere ili ide prema takvom pristupu.

“Isto tako, bez aktivnosti Crkve i vjerskih zajednica društvo bilo puno siromašnije. A bez molitve se ne može rasti u svjetlu vjere. Kroz brojne aktivnosti i susrete u Crkvi kao student sam puno naučio o različitosti i prihvaćanju drugih, a kao vjernik svakodnevno se nadahnjujem na molitvi u crkvi, u obitelji, na Božjoj riječi i molitvi krunice. Ali ako se ne vide plodovi, nema koristi”, zaključio je dr. Kanižaj.

Vlč. Saša Malović zahvalio je predavaču na upoznavanju s važnim pitanjima vezanima za medije te svima koji su svojim sudjelovanjem posvjedočili čežnju za promjenom i znanjem, ali i vječnim i temeljnim vrijednostima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja